Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,

Είναι χαρά για μένα να βρίσκομαι απόψε εδώ, στο νησί ης Σάμου, στο νησί με το σημαντικότερο κίνημα αντίστασης, το νησί που ακριβώς πριν από 70 χρόνια κατάφερε να νικήσει την ιταλική κατοχή και να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση του ΕΑΜ, ένα νησί συνυφασμένο με τη δημοκρατία, τους αγώνες, την προκοπή, την ίδια την Αριστερά. Ένα νησί που σ’ όλη του τη νεότερη ιστορία δέχτηκε και δέχεται τους κατατρεγμένους του κόσμου αυτού, από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 μέχρι τους πρόσφυγες που φτάνουν σήμερα στις ακτές της αναζητώντας σωτηρία από τα δεινά του πολέμου, του απολυταρχισμού και τις φτώχειας που περικυκλώνουν την ευρύτερη γειτονιά μας.
Κι όμως, σήμερα, στο ίδιο αυτό νησί, άνθρωποι – ακόμα και μικρά παιδιά – στοιβάζονται κάτω από τον ήλιο σε ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, που πολύ απέχει από το να είναι κέντρο «πρώτης υποδοχής των προσφύγων», παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, ενώ στερείται από τις συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας η δυνατότητα να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στο εσωτερικό του, στους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας του.
Κι όμως, σήμερα, στο ίδιο αυτό νησί, μία μάνα, η Λαμίς με τα δύο παιδιά της, τον Οντάι και τη Λαϊγιάλ, τρεισήμισι χρονών και εννιά μηνών αντίστοιχα, βρήκαν τραγικό θάνατο από τη φωτιά στο βουνό της Σάμου, τη στιγμή που είχαν εκπατριστεί, προκειμένου να γλιτώσουν από τη φωτιά του πολέμου στη Συρία. Κι όλα αυτά, επειδή αφέθηκαν αβοήθητοι, επειδή οι αρχές δεν τους πίστεψαν, επειδή ο πατέρας τους, ο Ουασίμ, ενώ προσπαθούσε να φέρει βοήθεια για την οικογένειά του, βρέθηκε κρατούμενος επί ένα μήνα.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Με αφορμή τα απαράδεκτα σχόλια του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη, από το βήμα του εκτάκτου συνεδρίου της ΕΝΠΕ, ο οποίος αφού επιχείρησε να συσχετίσει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων που παρευρέθηκαν στο συνέδριο με τις δολοφονικές επιθέσεις των ναζί, αποχώρησε εν συνεχεία από το συνέδριο, ο Κώστας Πουλάκης,  μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η προσπάθεια του Υπουργού Εσωτερικών να συκοφαντήσει τους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά και ζωή, χαρακτηρίζοντάς τους “σόου για το δελτίο των 8” και επιχειρώντας να τους ταυτίσει με τη ναζιστική δολοφονική βία προκαλεί τουλάχιστον αποτροπιασμό και αγανάκτηση, την ίδια στιγμή που – με τη θεατρινίστικη αποχώρησή του από το συνέδριο της ΕΝΠΕ – ο ίδιος απέφυγε να πάρει θέση για τα ασφυκτικά προβλήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Μιχελάκης, αντί να απολογηθεί για την απελπισία την οποία έχει προκαλέσει στους πολίτες η πολιτική που ο ίδιος και η κυβέρνησή του εφαρμόζει, με τις απολύσεις, την ανεργία και τη γενικευμένη φτώχεια, αντί να απολογηθεί για την κάλυψη που στελέχη του κόμματός του δίνουν στη ναζιστική ανομία, είχε το θράσος να επιστρατεύσει την πιο αισχρή, ανιστόρητη και πολιτικά επικίνδυνη λασπολογία κατά των εργαζομένων. Απέδειξε σήμερα ότι εχθρός του και της κυβέρνησής του είναι οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι που αγωνίζονται για επιβίωση, αξιοπρέπεια, δημοκρατία.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΤΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΩΝ (ΑΡΘΡΟ ΔΗΜ. ΜΠΙΡΜΠΑ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ")

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το τελευταίο χρονικό διάστημα για την Αυτοδιοίκηση εστιάσθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που επαγγέλθηκε ο κ. Μιχελάκης ως μεταφορέας της σκέψης του πρωθυπουργεύοντος τη χώρα κ. Σαμαρά.
Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ανοίγει σήμερα, μόλις 7 μήνες πριν τις εκλογές, τη συζήτηση αλλαγής εκλογικού νόμου; Την τρομάζει η ορθή και θεμιτή επιλογή πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ; Την ανησυχούν οι διευρυνόμενες αντιδράσεις, εντός των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, για τη δυσμενέστερη μεταχείριση που της έτυχε «από το Μνημόνιο»; Τη φοβίζουν οι συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους; Την πιέζει η επείγουσα ανάγκη αλλαγής ατζέντας και φυγής από τα όζοντα προβλήματα (χρεωκοπία δήμων, απολύσεις κ.λπ.); Ή μήπως η προσπάθεια επιτάχυνσης και διάχυσης στη βάση των ήδη δρομολογημένων αποφάσεων σε ηγετικό επίπεδο (σώσε με για να σε σώσω και δώσε μου για να σου δώσω) με σκέψεις κοινής εκλογικής καθόδου, ως πρόβα τζενεράλε μέσω των «ανεξάρτητων» κοινών υποψηφίων, όπου το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες;Δύο ενιαίες λίστες, δημάρχων και συμβούλων, πολυσταυρία, απευθείας εκλογή δημάρχου από τον 1ο γύρο με 42%, χαλαρές παρατάξεις. Με την πάγια διαδικασία των μνημονιακών, του «σεβασμού» στους θεσμούς, το σχέδιο νόμου ανακοινώθηκε κατ' αποκλειστικότητα σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Οι εμπλεκόμενοι (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής. «Δικαίως», σε ανταπόδοση της κυβέρνησης για την ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπαράθεσης τους, στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

H πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, κατά το συνήθειο της, λειτούργησε ακόμα μια φορά ως το μακρύ χέρι της μνημονιακής κυβέρνησης, την οποία υπηρετεί πιστά τα τελευταία χρόνια. Κατά το συνήθειο της, επίσης, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε προβάλλονται οι απόψεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και παραλείπεται η απάντηση μου, εκτός από μια φράση. Κατά το συνήθειο της, τέλος, έκανε γαργάρα τις πρόσφατες συκοφαντικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ  για το αλισβερίσι και τη συναλλαγή των Δημάρχων με τις λαϊκές αγορές, όπως και τις φράσεις κλέφτες, ψεύτες, υποκριτές, φαρισαίοι, ιδιοτελείς, κομματάρχες και πλείστες όσες τους έχουν προσάψει ο Τύπος και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. Είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ εμφανίζει τέτοια ανακλαστικά!!!!
Έτσι λοιπόν σε ένα πολεμικό κλίμα που είχε  δημιουργήσει  η συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στα γραφεία τους ξεκίνησε η προσχεδιασμένη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και εμού προσωπικά, που με δυσκολία κατάφερα να μιλήσω, αν και ήμουν η μοναδική φωνή αντιλόγου. Κάποιοι μάλιστα επιχείρησαν να με εκφοβίσουν. Αυτοί πήραν την κατάλληλη απάντηση και επανήλθαν στο μίζερο καβούκι τους.
Στο θρίαμβο αυτό της Δημοκρατίας και του ανεπηρέαστου διαλόγου!!! βρήκε την ευκαιρία να εκτονωθεί το κατεστημένο της Αυτοδιοίκησης και να βγάλει πρωτοφανή χολή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση κάποιους με δημοκρατικό ήθος, όπως οι Δήμαρχοι Λάζαρος Κυρίζογλου και Απόστολος Καρύδας.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Πηγή : www.avgi.gr
Ρεπορτάζ : Γαλανοπούλου Μαριάννα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό τρέχει τώρα να ζητήσει η ΚΕΔΕ, καθώς η συνεχής υποχωρητικότητα της ηγεσίας της φέρνει τους δήμους μπροστά στον κίνδυνο νέων περικοπών στα οικονομικά τους. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη χθεσινή συνεδρίασή του, ύστερα από την αδιέξοδη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των δημάρχων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα μια μέρα νωρίτερα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι τόνισαν ότι η κατάσταση των ΟΤΑ έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως δεν μπορούν να δεχθούν νέες μειώσεις πόρων τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. "Η Τ.Α. έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι, που ακόμη κι αν περικοπούν 20–30 εκατ. ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό. Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν" υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η μνημονιακή κυβέρνηση της κοινωνικής και εργασιακής ισοπέδωσης, της εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας, της διάλυσης της Αυτοδιοίκησης και του ελάχιστου κοινωνικού κράτους, επιζητεί την ολοκλήρωση του «θεάρεστου» έργου της. Συνεχίζει παρά την λαϊκή κατακραυγή το καταστροφικό της έργο.
Σειρά τώρα έχουν οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το προσωπικό των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών είναι η επόμενη ομάδα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που μπαίνει στην "προκρούστεια κλίνη" της κινητικότητας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να  υλοποιήσει τη δέσμευση προς την τρόικα για άλλες 2.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Περίπου 700 εργαζόμενοι στους ραδιοσταθμούς θα απολυθούν, με την εφαρμογή προγράμματος  εξυγίανσης εν λειτουργία, στα πρότυπα του σχεδίου που προτείνεται για τις αμυντικές βιομηχανίες.
Ο κ. Μιχελάκης  μιλώντας με τους σύγχρονους νεολογισμούς τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και μετά η αναδιάρθρωσή τους. Έτσι αποκαλύπτει και τον ρόλο της δήθεν αξιολόγησης, που δεν είναι κάτι άλλο παρά ο φερετζές των επερχόμενων απολύσεων.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ύστατη καταφυγή τα εκλογικά μαγειρέματα

Ο πανικός των επιτελείων της ΝΔ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, μπροστά στην οργή των πολιτών που θα σαρώσει, στις επερχόμενες εκλογές, το παλιό και φθαρμένο καθεστώς των αυτοδιοικητικών στελεχών του δικομματισμού, δεν κρύβεται με τίποτα. Αφού μέτρησαν τα «κουκιά» και είδαν πως «δεν τους βγαίνουν», αφού είδαν ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά στο προσκλητήριο αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα μνημόνια και τον «Καλλικράτη», τώρα προωθούν, ως ύστατη καταφυγή, την κλασική, ήδη από τα μετεμφυλιακά χρόνια, συνταγή: τα εκλογομαγειρέματα. Με την απαράδεκτη αλλαγή του εκλογικού συστήματος την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, η κυβέρνηση, αντί επιτέλους να προχωρήσει στη μόνη δημοκρατική λύση, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την οποία ζητάμε εδώ και δεκαετίες, επιμένει στις «λαθροχειρίες».
Μετά από δεκαετίες ακραία πλειοψηφικών εκλογικών συστημάτων, τα οποία έδιναν το 60% των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, η κυβέρνηση τώρα καταφεύγει σε μία πρόταση που -εκτός του ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απλή αναλογική, παρά τις παράλογες και αντιεπιστημονικές διαβεβαιώσεις του κ. Μιχελάκη- έχει έναν και μόνο στόχο: Να αποκρύψει το βαθύτατα πολιτικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών και να μεταμφιέσει τους «πρόθυμους» των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων σε δήθεν «άξιους» και «ικανούς». Η αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών που επιχειρεί η κυβέρνηση, με το εκλογικό σύστημα που επεξεργάζεται είναι βαθιά πολιτική πράξη με υπερσυντηρητικό πρόσημο.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΒΡΕΦΙΚΟΙ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ ΜΕΑ)

Επιμείναμε και αγωνιστήκαμε για την απορρόφηση όλων των παιδιών στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς. Τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας από τα ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και  «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», είτε με μεταφορά πόρων από τα ΕΠ «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», είτε με  μεταφορά αδιάθετων  πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ, ώστε άμεσα να καλυφθούν όλες ανεξαιρέτως σε μια δύσκολη εποχή. Τότε η κυβέρνηση μας αντιμετώπιζε ως αιθεροβάμονες και επέμενε ότι δεν υπάρχουν αδιάθετα – λιμνάζοντα χρήματα. Μέχρι που ο αγώνας μας δικαιώθηκε και αποδείχθηκε ότι μιλούσαμε με στοιχεία, τα οποία είχαμε θέσει και στους αρμοδίους.
Έγινε ένα σημαντικό βήμα, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, να διαθέσει μέρος αυτών των κονδυλίων. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΤΖΟΚΑ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ" : "ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν να ηχούν... Τα χαρακώματα να αντιστέκονται σπασμωδικά. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενεργοποίησε πλήρως τους αμυντικούς μηχανισμούς του συστήματος και των συστημικών. Γιατί; Η απάντηση προκύπτει από την κωδικοποίηση των επίμαχων και ουσιαστικών στοιχείων της ομιλίας.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να μην μπορεί να φτιαχτεί χάρτης με μπλε και κόκκινους νομούς, δηλαδή να μην εξάγεται καθαρό πολιτικό συμπέρασμα σε σχέση με τη δύναμη των κομμάτων. Τρέμουν με την ισχυρή πιθανότητα καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να δημιουργηθούν εντυπώσεις πλήρους αποδυνάμωσης του μοναδικού κυβερνητικού εταίρου, εφόσον μέχρι τον προσεχή Μάιο δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές. Για τον λόγο αυτόν ετοιμάζουν κοινές υποψηφιότητες Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να απαλλαγεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα κομματικά δεσμά. Συμπερασματικά ο προφανής και μοναδικός στόχος τους είναι να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψηφίους τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μια πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν «άξιων» και «ικανών».Ο Αλέξης Τσίπρας πολιτικοποίησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, όπως επιδιώκουμε, είτε όχι. Με την έννοια αυτή, η προετοιμασία μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εντάσσεται αντικειμενικά στον κεντρικό πολιτικό στόχο που θέτουμε, την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, από μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Η κατεύθυνση αυτή τάραξε τους κυβερνώντες και έσπευσαν να απαντήσουν άμεσα... να εξαγγείλουν ως σκέψη του πρωθυπουργού (!) νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος αποτυπώνει και την πρόθεση της μνημονιακής κυβέρνησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Φίλοι και φίλες,

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, διότι με αρκετούς από εσάς, εκτός των άλλων, δώσαμε και μαζί εδώ και τρία χρόνια τη μάχη κατά των μνημονίων και του «Καλλικράτη», τη μάχη για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας και των ανθρώπων της, μέσα από την περιφερειακή μας παράταξη, τη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας».
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η κριτική που ασκήσαμε στην κυβερνητική πολιτική τότε, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 δυστυχώς φαντάζει επιεικής, αφού τα πράγματα αποδείχθηκαν ακόμη πιο εφιαλτικά. Γι’ αυτό και σήμερα ο αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε είναι πρώτα απ’ όλα ένας αγώνας για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης, για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας.
Όπως πολύ καλά ξέρετε, ένας από τους πυλώνες του προεκλογικού μας λόγου το 2010, αλλά και μία από τις κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες πορευτήκαμε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν η κριτική μας στον «Καλλικράτη», ο οποίος υπήρξε το κατ’ εξοχήν μνημονιακό πείραμα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Τότε, τα αυτοδιοικητικά και πολιτικά στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «μια συναρπαστική περιπέτεια» και για την «πιο σημαντική θεσμική  μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης». Αντίθετα, εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι ο «Καλλικράτης» οικοδομήθηκε εξαρχής με στόχο να προσαρμόσει τα οικονομικά μεγέθη, τη δομή και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης στο στόχο του «λιγότερου κράτους».

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "ΑΘΗΝΑ 984" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, και κυρίως στην πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 984" και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη, ο Κώστας Πουλάκης, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση.
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΜ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ : ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΩΣΙΒΙΟ ΜΕ ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να διαφημίζει ως αξιοκρατική και αναλογική (!) την εκλογή όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση. Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών «παραγόντων» της συγκυβέρνησης. Και μάλιστα, προτείνει ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αλήθεια, πως αποκαλούν εκεί στη ΝΔ και στην κυβέρνηση γενικότερα τους κκ Παπαγεωργόπουλο, Ψωμιάδη, Λιακόπουλο, Μπαλάσκα, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της ΝΔ και φίλους του κ. Σαμαρά;
Αυτές είναι μερικές από τις πρόσφατες περιπτώσεις που έλαβαν χώρα και ο κατάλογος των ονομάτων είναι μακρύς από διάφορους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, όπου η διαφθορά, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, οι καταχρήσεις και οι κομπίνες  ήταν ο κανόνας για τους αιρετούς και τα κόμματά τους, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν διαχρονικά τη μήτρα της διαφθοράς και της διαπλοκής. 
Χαρακτηριστικά αναφερόμαστε, στην τελευταία συνέντευξη του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ το 2011, όπου ο ίδιος υποστήριζε για τον κατάδικο πλέον για υπεξαίρεση, πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλο τα εξής: «Θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, Κ. ΑΣΚΟΥΝΗ -- 'ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΥΓΑ, ΜΥΓΙΑΖΕΤΑΙ''

Ο κ. Ασκούνης, με μια ασυνήθιστη δήλωση, τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου, επιλέγει να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ασυνήθιστη, επειδή τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε υποτονικές και ενδοτικές δηλώσεις, όταν οι κυβερνήσεις που συνεργάζεται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Τότε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνάει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλείται. Τότε, ξεχνάει τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Τότε, γενικά ξεχνάει ότι είναι δήμαρχος και λειτουργεί ως κομματικός βαστάζος, που αποστολή του είναι να καταλαγιάζει την οργή των αιρετών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές. Είναι ειρωνεία ένας αυλάρχης των μνημονιακών κυβερνήσεων και συνένοχος στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ να επικαλείται με στόμφο τη χειραφέτησή της. Αναφορικά, τέλος, με το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του στους «βλαχοδήμαρχους» και διαμαρτύρεται δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι θέμα αυτογνωσίας.