Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ο ΣΠ. ΤΖΟΚΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ: ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πηγή : www.avgi.gr
Ρεπορτάζ : Γαλανοπούλου Μαριάννα
Την ανάγκη μιας εκ βάθρων ανασυγκρότησης της Αυτοδιοίκησης, με πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον "Καλλικράτη", επεσήμανε ο Σπ. Τζόκας, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τόνισε πως η απάντηση των αιρετών πρέπει να είναι άμεση και δυναμική.
"Ο αγώνας μας στην Τ.Α. είναι πρώτα απ' όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της" υπογράμμισε. Παρουσιάζοντας δε τους άξονες της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείσε πως για τη ριζοσπαστική Αριστερά η Τ.Α. θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο και ως "ο βασικός μοχλός αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους".

Ο Σπ. Τζόκας έθεσε ως βασικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης και τη μη περικοπή τους περαιτέρω, την άρνηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό, καθώς και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.). Υπογράμμισε τη σφοδρή αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις προωθούμενες από την κυβέρνηση καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση εργαζομένων σ' αυτές. Ζήτησε τέλος την κατάργηση του κατ' επίφαση "Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου