Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινάει η σύσταση των Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών – Πως μπορούν οι δήμοι να αναλάβουν προσωρινά την ενημέρωση των πολιτών

Τις  επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Aμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ΓΕΥΔ, στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες  περιφερειών και θα ακολουθήσει, τους επόμενους μήνες, η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο των πόλεων της χώρας.
Αυτά προκύπτουν από το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί άμεσα ένα δίκτυο 120 ευέλικτων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με τις αρμοδιότητες ολοκληρωμένης πληροφόρησης των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ). Το αυξημένο πλήθος των ΓΕΥΔ σε σχέση με τα ΚΕΥΔ (30 σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο) εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη τη χώρα. Η εμπειρία που θα προκύψει από τη λειτουργία των ΓΕΥΔ θα αξιοποιηθεί στο επιχειρησιακό πλάνο για την ανάπτυξη των ΚΕΥΔ, στην καταγραφή των στόχων και στην ανάπτυξη εσωτερικών διαδικασιών.
Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας των ΚΕΥΔ. Έτσι θα προκύψει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.
Προσωρινά γραφεία ενημέρωσης και στους δήμους
Όπως είπε «στο Κόκκινο»     ο  ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, μέχρι να επεκταθεί το δίκτυο σε όλες τις πόλεις, όσοι δήμοι το θεωρούν αναγκαίο μπορούν να αναλάβουν προσωρινά την ενημέρωση των πολιτών διαθέτοντας έναν υπάλληλο, την εκπαίδευσή του  οποίου θα αναλάβει η Ειδική Γραμματεία. Ο υπάλληλος θα επιμορφωθεί στο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.
Η διαδικασία επιμόρφωσης είναι η εξής: Ο υπάλληλος θα προσέλθει στο ΓΕΥΔ,  στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Θηβών 198, κτίριο Κεράνη).
Στην αρχή θα παρακολουθεί πως εξυπηρετούνται οι πολίτες από τις υπηρεσίες του Γραφείου και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ίδιος την ενημέρωση των πολιτών για να αποκτήσει την σχετική εμπειρία. Μετά την εκπαίδευσή του ο υπάλληλος  θα αναλάβει την εξυπηρέτηση των πολιτών στο δήμο του.
Όπως είπε ο Φώτης Κουρμούσης, ήδη πολλοί δήμοι έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα και κάλεσε και τους άλλους δήμους να καταθέσουν σχετικό αίτημα, προκειμένου οι πολίτες να εξυπηρετηθούν στον τόπο τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργία του δικτύου ΓΕΥΔ σε όλες τις πόλεις.
Αρμοδιότητες των ΓΕΥΔ
Τα ΓΕΥΔ θα ξεκινήσουν εξυπηρετώντας άμεσα τον πολίτη, εστιάζοντας στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κοκ) και την παροχή συμβουλών, σε διάδραση με την κεντρική υπηρεσία ΕΓΔΙΧ.
Τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες και θα στελεχωθούν με δημόσιους υπαλλήλους που θα επιμορφωθούν κατάλληλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :