Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

«Πράσινα Σημεία»: Δημιουργία 16.000 θέσεων εργασίας

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ τ.Β 1412) και συνυπογράφεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προδιαγραφές των Πράσινων Σημείων (ΠΣ), των Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), των Γωνιών Ανακύκλωσης (ΓΑ) και των Κινητών Πράσινων Σημείων (ΚΙΠΣ).

Τα οφέλη του νέου αυτού σχεδιασμού, έως το 2020 στοχεύουν:
Α) Σε έναν κύκλο εργασιών 2 δις ευρώ στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και στη δημιουργία 16.000 νέων θέσεων εργασίας.
Β) Στη μείωση του κόστους διαχείρισης και σε επέκταση και των δημοτικών τελών που σήμερα πληρώνουν οι πολίτες.
Γ) Στην αλλαγή της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε από το 80% της ταφής να φτάσουμε στο 74% επεξεργασίας και ανάκτησης.
Με τη δημιουργία των Πράσινων Σημείων ενισχύεται η διαλογή στην πηγή, που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως προβλέπει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός. Στα ΠΣ, ΚΑΕΔΙΣΠ, ΓΑ και ΚΙΠΣ ο πολίτης και ο επαγγελματίας θα έχουν τη δυνατότητα να παραδίδουν διάφορες κατηγορίες ανακυκλώσιμων δημοτικών απορριμμάτων, προκειμένου να προωθηθούν προς προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Επιπλέον, τα ΠΣ και ΚΑΕΔΙΣΠ μπορούν να αξιοποιηθούν και στη χωριστή συλλογή διαφόρων κατηγοριών χρησιμοποιημένων αντικειμένων, πριν αυτά καταστούν απόβλητα προκειμένου να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου