Το δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ μάς ενημέρωνε: «Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κώστα Ασκούνη, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου της Νυρεμβέργης και προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων δρ Ούλριχ Μάλι, συμμετέχουν στις εργασίες της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV IV), η οποία πραγματοποιείται 22 και 23 Οκτωβρίου και έχει θέμα 'Ο δήμος του μέλλοντος'».
Μας ενημέρωνε επίσης και για τα θέματα: «Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και ειδημόνων και από τις δύο χώρες είναι, μεταξύ των άλλων, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού, η μετανάστευση, η περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, η προώθηση του τουρισμού και των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων». Τα θέματα προδίδουν και τον στόχο της συνέλευσης, που δεν είναι άλλος από την εκποίηση όλων των παραπάνω για τα οποία ενδιαφέρονται τα γερμανικά συμφέροντα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά τους. Αρχικά υπενθυμίζω το αυτονόητο, ότι δηλαδή στην αντιπροσωπεία αυτή δεν μετέχουμε ως παράταξη στην ΚΕΔΕ, καθώς έχουμε και στο παρελθόν εκφράσει τη ριζική αντίθεσή μας για την ελληνογερμανική αυτή συνέλευση, όπου προωθούνται γερμανικά ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Το προκλητικό στην περίπτωσή μας είναι ότι η αυτή η περιβόητη αντιπροσωπεία των αυτοδιοικητικών μεταβαίνει στη Γερμανία με χρήματα του ελληνικού λαού, για να εξυπηρετήσει συμφέροντα που στρέφονται εναντίον του... Για να εξυπηρετήσει, δηλαδή, μπίζνες σε δήμους και περιφέρειες που προωθούνται μέσα από ελληνογερμανική συνεργασία, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ της μνημονιακής συγκυβέρνησης και της γερμανικής κυβέρνησης.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός είναι ότι η τρόικα δεν έφερε μαζί της μόνο φτώχεια και ανυποληψία στην Ελλάδα. Έφερε και άλλα δεινά. Έφερε και διάφορους τοποτηρητές, οι οποίοι βομβαρδίζουν με νουθεσίες τους ιθαγενείς με στόχο να τους κάνουν βαθμιαία «σωστούς» Ευρωπαίους. Οι αυτοδιοικητικοί δεν χρειάζονται πλέον τους δημόσιους υπαλλήλους! Αυτούς τους απολύουν... Έχουν τον Γερμανό τους για δωρεάν... κατάρτιση και την Τask Force ως αντ' αυτής κυβέρνηση.
Εκχωρήσεις υπηρεσιών των δήμων
Και δουλεύουν πυρετωδώς και με ταχύτατες διαδικασίες. Αυτά τα δύσμοιρα χρόνια οι ελληνογερμανικές συνελεύσεις δίνουν και παίρνουν. Οι εκχωρήσεις υπηρεσιών των δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα προχωρούν ταχύτατα. Οι δήμοι μετατρέπονται σε μικρά ΤΑΙΠΕΔ. Η μεταφορά τεχνογνωσίας λειτουργεί ως πρόσχημα και ως διασφάλιση της μετέπειτα ανάθεσης έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες. Ξεπούλημα των πάντων στα αφεντικά για ένα ξεροκόμματο.
Η σπουδή είναι πρωτόγνωρη. Συναντήσεις και συνελεύσεις παντού. Στη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο τον περασμένο Νοέμβριο, στην Κρήτη και στο Αιγαίο αργότερα, και ο κατάλογος μακρύς. Και τώρα στη Νυρεμβέργη. Ο φουχτολισμός ως ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού. Και το αποκορύφωμα, το γλείψιμο... η αναβάπτιση του κ. Φούχτελ σε «Φώχτολο» (από τον δήμαρχο της Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη) και «Φουχτουλάκη» (από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη), καθώς και με άλλα λογοπαίγνια από παρόμοιους «εξυπνάκηδες».
Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε δύο άξονες: σε μια πολιτική από τα «χαμηλά», δηλαδή σε συνεργασίες μεταξύ ΟΤΑ - εμπειρογνωμόνων - επιχειρηματιών και «κοινωνίας πολιτών» (!), στον οποίο εντάσσεται και η Ελληνογερμανική Συνέλευση, και σε μια πολιτική σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών - ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ από ελληνικής πλευράς και του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, με τη συμμετοχή της Task Force. Η συνεργασία αυτή είχε εγκαινιαστεί και οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 ανάμεσα στον τότε υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Φούχτελ. Και τώρα απεικονίζεται στη Νυρεμβέργη... Είναι οι εμπνευστές και οι χαμάληδες αυτού του σχεδιασμού.
Προς εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις
Η υλοποίηση αυτής της συνεργασίας θα οδηγήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δράσεων που σήμερα ασκούν οι δήμοι. Ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη στρωθεί, καθώς το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι από τις δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά και η ίδια η πολιτική τους, που με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση σπρώχνει σε ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποιείται μεθοδικά από τη μνημονιακή κυβέρνηση για την παράδοση της λειτουργίας τους στο κεφάλαιο.
H πρώτη φάση συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Τ.Α. και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μετατράπηκε ήδη σε "επιχειρησιακές συμπράξεις που προωθεί η συνέλευση".
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γερμανού πρόξενου Βόλφανγκ Ομπερμάιερ, ότι οι ειδικοί που θα παρέχουν συμβουλές στα πεδία συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής Τ.Α. θα είναι πρώην στελέχη γερμανικών εταιρειών, τα οποία θα υπηρετήσουν τον στόχο να «αυξήσουμε το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών και επενδυτών. Αν έχουμε μια καλή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, αυτό μπορεί να προσελκύσει ιδιώτες έτσι ώστε να επενδύσουν, κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο»...
Η πολιτική αυτή θα σημάνει υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες υπηρεσίες για ορισμένους και επί πληρωμή για τους περισσότερους. Η κατεύθυνση είναι ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε οι δήμοι να διασφαλίζουν μόνοι τους τους αναγκαίους για τη λειτουργία τους πόρους. Αυτό είναι προφανές από τις συναντήσεις που είχε ο Χ. Φούχτελ με τον υπουργό Εσωτερικών και άλλους παρατρεχάμενους, στις οποίες προσδιορίστηκε καθαρά τι επιδιώκεται να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών:
* Τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τ.Α. (όταν ακούμε τη λέξη εξορθολογισμός, πού πάει ο νους μας;).
* Την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς (εδώ αποκαλύπτεται ο στόχος του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης).
* Τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων (βλ. ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών).
* Τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Κοινωνική Πρόνοια - υγειονομικός τομέας, ύδρευση - αποχέτευση, τουρισμός, αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης των δήμων, απορρίμματα - απόβλητα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ενεργειακά ζητήματα, οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης (και εδώ τα περίφημα ΣΔΙΤ).
Και ένα παράδειγμα από τον πραγματικό κόσμο: Ήδη οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόβλημα έγκειται και στις υποδομές και στο κόστος και στην έλλειψη προσωπικού με δεδομένους τους περιορισμούς για προσλήψεις. Έτσι, οι Γερμανοί επιχειρηματίες, σε συνεργασία και με Έλληνες, θα επιδιώξουν να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε σε έναν δήμο είτε σε περισσότερους. Στην κατεύθυνση αυτή, με τη συνδρομή των πρόθυμων περιφερειαρχών και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, το σχέδιο υλοποιείται.
Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ είχε προσκαλέσει και καλοδεχθεί, τον Απρίλιο, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και δήμαρχο Στουτγάρδης, Γ. Σούστερ, και τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χ. Φούχτελ, οι οποίοι συμφώνησαν στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει στόχο τη χρηματοδότηση, κυρίως, του προγράμματος αυτεπιστασίας για την εκτέλεση μικρών έργων στους δήμους και τη δήθεν «καταπολέμηση» της ανεργίας με 6μηνες συμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή θα κληθούν εταιρικά σχήματα να αναλάβουν την υλοποίηση αυτών των έργων, κάτι που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, μαζί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, θα αποτελέσει ανάχωμα στην ανεργία.
Ήδη έχει μοιραστεί στους δήμους ερωτηματολόγιο το οποίο παραπέμπει σε επιχειρηματική εμπλοκή -όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο-, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν σχετικά με τα πεδία στα οποία θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν με τους Γερμανούς τεχνοκράτες, τους οποίους θα πρέπει να φιλοξενήσουμε κιόλας για τα «φώτα» τους, αφού στο πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπεται ότι «αναμένεται οι ελληνικοί δήμοι, οι ΠΕΔ ή οι φορείς που θα εξουσιοδοτηθούν αναλόγως να οργανώσουν με δικά τους έξοδα την παραλαβή των ειδικών από το αεροδρόμιο άφιξης, τη μεταφορά στην περιοχή όπου θα παρέχονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, την επιστροφή στο αεροδρόμιο αναχώρησης, καθώς και τη διαμονή των ειδικών»...
Μ' αυτά και μ' αυτά πορευόμαστε για τον δήμο του μέλλοντος... Αυτά για τους δύσπιστους, που ακόμη δεν έχουν πειστεί πως κάθε ημέρα παραμονής της κυβέρνησης αυτής μας σπρώχνει και πιο βαθιά στον λάκκο...
* Ο Σπύρος Τζόκας είναι συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου