Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΘΡΟ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ "ΕΠΟΧΗ" (14/12/2013)

«Ως εδώ τα κόλπα!»

Του Κώστα Πουλάκη *
Πηγή : www.epohi.gr

Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει ότι είναι δυνατόν
προκειμένου να «μαγειρέψει» τα αποτελέσματα των εκλογών.
Διαχρονικά, οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνταν – και ως ένα βαθμό ήταν – «δευτερεύουσες» σε σχέση με τα κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα. Ωστόσο, οι δραματικές κοινωνικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η τελευταία μνημονιακή τριετία, η πλήρης διάλυση όλου του θεσμικού οικοδομήματος και της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και κυρίως η πλήρης δυσαρμονία αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης με τις κοινωνικές ανάγκες και τη λαϊκή βούληση, καθιστούν τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και τις ευρωεκλογές, εξαιρετικά κρίσιμες πολιτικά.
Πράγματι, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών ολοένα και μεγαλώνει. Έχει άλλωστε υπόψη της και όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δημοσιευμένες ή μη, στις οποίες τόσο σε επίπεδο εκλογικής καταγραφής, όσο και σε επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαφώς ισχυροποιημένος.
Έτσι, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διπλές (αυτοδιοικητικές-ευρωπαϊκές) εκλογές του 2014 κυριολεκτικά με τρόμο. Γνωρίζει ότι το περιβόητο success story δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία δική της μυθοπλασία, ότι η αυτοδιοίκηση καταρρέει υπό το βάρος των μνημονίων και του «Καλλικράτη», ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις – ακόμα και όταν δεν εκδηλώνονται ανοιχτά – είναι ένα καζάνι που διαρκώς σιγοβράζει. Ξέρει, επομένως, ότι οι κάλπες του 2014 θα αποτελέσουν την πρώτη και εξαιρετικά ηχηρή εκλογική καταγραφή της αποτυχίας της.


Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μόνο μέλημα των κομμάτων της μνημονιακής συγκυβέρνησης υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα η με κάθε τρόπο, επικοινωνιακή τουλάχιστον, διαχείριση της βέβαιης ήττας τους.
Αρχής γενομένης από την πραξικοπηματικού τύπου απόπειρα μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών ως και ενάμιση χρόνο (!) μετά την κανονική διεξαγωγή τους, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2015, εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών άνοιξε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης, καταθέτοντας μία απαράδεκτη, ακόμα πιο συγκεντρωτική και εντελώς απολίτικη πρόταση, που επιχειρούσε να συγκαλύψει τα πολιτικά διακυβεύματα και το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος πίσω από τα πρόσωπα, ενώ πρόσφατα θέλησε να «παίξει» και με τα χωροταξικά όρια των Δήμων, κάνοντας «χάρες» στους συναδέλφους του κ.κ. Δένδια και Αθανασίου, σε σχέση με τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Με δεδομένο ότι όλοι οι προηγούμενοι χειρισμοί του έπεσαν στο κενό, αφού εκτός της σφοδρής πολιτικής αντίδρασης που συνάντησαν, από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις σε θεσμικό φιάσκο, ο κ. Μιχελάκης επιλέγει, ως ύστατη καταφυγή, τις «λαθροχειρίες» σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε διαφωνήσει με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως και συνολικά με τον «Καλλικράτη», ο οποίος παρ’ όλα αυτά είναι σαφής : «Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα [ενν. του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας, καθώς και του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων αντίστοιχα], με άλλα λόγια ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, «γίνεται την ίδια μέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ποιος λοιπόν ο λόγος που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να παρανομήσουν, ακόμα και κόντρα στον πολυδιαφημισμένο «Καλλικράτη» που οι ίδιοι ψήφισαν και στηρίζουν; Κατά τη γνώμη μας, ο στόχος τους είναι διττός.
Ταυτίζοντας τις ευρωεκλογές με το δεύτερο, αντί του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση ελπίζει, αφενός μεν ότι οι πολίτες θα οδηγηθούν στην επιλογή δημάρχου και περιφερειάρχη «ανεπηρέαστοι» από τη (σχεδόν βέβαιη) επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αφετέρου δε ότι η συνήθως χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επηρεάσει και τις ευρωεκλογές, ευχόμενη η κυβέρνηση αυτό να αποβεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι «το ποτάμι πίσω δε γυρνά». Η αγανάκτηση των πολιτών θα γίνει το ποτάμι που θα πνίξει τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους. Ας αφήσουν λοιπόν τα εκλογομαγειρέματα και τις παρανομίες κατά μέρους. Δεν θα τα επιτρέψουμε. Και δεν πρόκειται να τους σώσουν από τη βέβαιη αποδοκιμασία των ίδιων και των πολιτικών τους επιλογών. Ό,τι και να κάνουν το μήνυμα των επερχόμενων εκλογών θα είναι σαφές : «Είστε επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα. Φύγετε».

* Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ,

Υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου