Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Η πορεία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ταυτόσημη με αυτήν της Αριστεράς

Ο συγγραφέας Σπύρος Τζόκας


Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε προχθές το βράδυ στην αίθουσα του δημαρχείου Καισαριανής. Η επικείμενη έλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η οποία ματαιώθηκε λόγω Βουλής, και βέβαια ο πάντα αγαπητός, Καισαριανιώτης από κούνια και πρώην δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Τζόκας, με το βιβλίο του "Ο κύκλος των μάταιων πράξεων», με φόντο τη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εύμαρος, έφεραν εκατοντάδες κόσμου στην ιστορική γειτονιά. Το βιβλίο παρουσίασαν ο πανεπιστημιακός Άλκης Ρήγος, η συγγραφέας Πόλυ Χατζημανωλάκη και ο εκδότης Πέτρος Κακολύρης. Την κουβέντα συντόνισε ο διευθυντής του Ρ/Σ "105,5 Στο Κόκκινο" Κ. Αρβανίτης, ενώ αποσπάσματα διάβασε η Μαρώ Τριανταφύλλου στη θέση της βουλευτού Μαρίας Κανελλοπούλου, η οποία επίσης λόγω Βουλής δεν μπόρεσε να συμμετέχει. Παρέμβαση έκανε και ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κοντόσταυλος.
  • Η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα "Ο κύκλος των μάταιων πράξεων"
Όντως, αυτή τη φορά ο Σπύρος "μας επιφύλαξε μια μεγάλη έκπληξη", όπως σημείωσε στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας. "Έγραψε ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μια ηρωική μορφή, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο Σπύρος μου έκανε την τιμή να μου ζητήσει να παραστώ και να μιλήσω στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου, αλλά δυστυχώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και η κοινοβουλευτική δουλειά ατελείωτη. Δεν είμαι σήμερα μαζί σας λόγω της έκτακτης συζήτησης στη Βουλή. Λυπάμαι πολύ γι' αυτή την εξέλιξη. Και λυπάμαι γιατί το βιβλίο αυτό είναι ξεχωριστό", καθώς "διαπραγματεύεται τη σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Μιλά για τον Ναπολέοντα, έναν από τους χιλιάδες ναπολέοντες της ελληνικής Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος.
Η πορεία του ήταν η πορεία της Ελλάδας. Η διαδρομή του ήταν η διαδρομή της Αριστεράς. Και η θυσία του η κατάληξη αυτής της πορείας", σημειώνει για τον ήρωα που αρνήθηκε να γλιτώσει από το εκτελεστικό απόσπασμα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. "Αυτή είναι η διαφορά των αριστερών, των κομμουνιστών, από τους αντικομμουνιστές".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε για τον Σπύρο Τζόκα: "Γέννημα-θρέμμα Καισαριανιώτης, με λαμπρές σπουδές, υπόδειγμα αυτοδιοικητικής δράσης, μας εκπλήσσεις καθημερινά με την πορεία και τα γραπτά σου. Και μας εκπλήσσεις ευχάριστα. Αγωνιστής και διανοούμενος, πάντα στην πρώτη γραμμή, δίνεις το παράδειγμα στις νεότερες γενιές".
Ο Σπύρος Τζόκας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι επανέφερε στο παρόν τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, είπε: "Δεν ακολούθησα την εύκολη λύση, να γράψω ένα βιβλίο Ιστορίας, αλλά αποφάσισα να εκτεθώ στο συναίσθημα, γράφοντας ένα μυθιστόρημα, και να παρουσιάσω πως ο Σουκατζίδης ήταν ένας άνθρωπος όπως όλοι εμείς". Κυρίως, όμως, το συστήνει στους νέους, που δεν γνωρίζουν επακριβώς τα γεγονότα.
Ο Άλκης Ρήγος ανέγνωσε επιστημονικά, αλλά και με βαθύ συναίσθημα, την ιστορία του Σουκατζίδη και παράλληλα με τη ζωή του έκανε μια ευσύνοπτη αναδρομή στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.
Η συγγραφέας Πόλυ Χατζημανωλάκη εστίασε στη δικαίωση της στάσης του Ναπολέοντα Σουκατζίδη πέρα από τον ιστορικό χρόνο, στο πώς χτίζεται μια καινούργια ανθρωπιά και μια διαφορετική ελευθερία μέσα στον εγκλεισμό.
Ο Κώστας Αρβανίτης επισήμανε τη σχέση του σταθμού με την Ιστορία και τη συνεργασία του με τα ΑΣΚΙ.
Παράλληλα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν για τον Σουκατζίδη οι μαθητές από το Αρκαλοχώρι της Κρήτης, όπου κατέφυγε η οικογένεια Σουκατζίδη μετά τον ξεριζωμό.
Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου