Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες  και στην Ευκαρπία! Η χρήση των ΜΑΤ είναι η μόνη διαβούλευση με τη κοινωνία που μπορεί να ασκήσει  αυτή η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της.
Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας να επιβάλλει με τη χρήση των ΜΑΤ την υλοποίηση  του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία, ενάντια στις αποφάσεις των  κατοίκων, των μαζικών φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πήραν το πρώτο δείγμα για την δήθεν τεχνική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προσφέρει η Ελληνογερμανική Συνεργασία, που υπογράφηκε πρόσφατα με πρωτοστάτες τον  Πρόεδρο της ΠΕΔ ΚΜ κ. Δανιηλίδη  και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη.
Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας, της Πολίχνης και της Σταυρούπολης  αντιδρούν όχι γενικά και αόριστα στη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης, αλλά αυτού του ΣΜΑ και του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που αυτός ο ΣΜΑ θα εξυπηρετήσει επιβαρύνοντας την υποβαθμισμένη περιοχή της Ευκαρπίας. Σε αυτό το αίτημα εμείς  είμαστε δίπλα τους.
Η Διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης παραδέχεται στα λόγια ότι το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του 2005 πρέπει να αλλάξει,  αλλά την ίδια ώρα επιμένει  ότι το αυτό  το  έργο  δεν μπορεί  να αλλάξει …
Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ δεν θα ακολουθήσει ούτε θα καλύψει την τακτική των τετελεσμένων γεγονότων για να δικαιολογηθεί η  κατασκευή ενός έργου υπερδιαστασιολογημένου από την πρώτη στιγμή …Ενός έργου  που είναι το πρώτο βήμα για την υπερσυγκέντρωση σύμμεικτων απορριμμάτων και τη διαχείρισή τους  στα 100 στρέμματα στην Ευκαρπία σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες.
Είναι ένας σχεδιασμός που αποφασίστηκε ερήμην των πολιτών, εξυπηρετεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της αποκομιδής, της μεταφοράς  και της ανακύκλωσης απορριμμάτων και διασφαλίζει, όχι φυσικά  τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά, την  κερδοφορία  των ιδιωτών - κατασκευαστών.
Εξάλλου, η πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ επικύρωσε με τον πιο σαφή τρόπο τις πιέσεις που ασκούνται ώστε να εκχωρηθούν στα επενδυτικά συμφέροντα μεγάλοι και σημαντικοί τομείς  της οικονομικής δραστηριότητας, με πεδίο προτεραιότητας τη Τοπική Αυτοδιοίκηση  και την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων από την αποκομιδή ως και την τελική διάθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ.ΕΚΜ απορρίπτει  τις μέχρι τώρα πολιτικές και πρακτικές και  προτείνει πολιτική και σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων που:
  • στηρίζεται στην πρόληψη δημιουργίας & μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την ανάκτηση & επαναχρησιμοποίηση υλικών και τον διαχωρισμό των επικινδύνων αποβλήτων.
  • συνεκτιμά και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναγνωρίζει ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης  επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, θέσεις εργασίας  και  δεν συνεπάγεται πρόσθετα  οικονομικά  βάρη  για  τους  πολίτες.
Προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας  την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της  κοινωνικής συμμετοχής και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στον αντίποδα των υπερδιαστασιολογημένων μονάδων που εξυπηρετούν την υπερσυγκέντρωση  απορριμμάτων σε ένα τόπο  με ένα τρόπο, εμείς προτείνουμε την αποκέντρωση των δράσεων σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων  με  εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, απλού μηχανολογικού εξοπλισμού που εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και  αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού, εύκολα διαχειρίσιμες  από τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και  ανοικτές στον έλεγχο των πολιτών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνει το σαρωτικό κύμα του νεοφιλελεύθερου τροϊκανού κυκλώνα. Όσοι πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει  για να λέει ναι στις  χωροθετήσεις, να κρατά τους πολίτες στη γωνία και να επιβάλλει χαράτσια στους δημότες είναι  μακριά νυχτωμένοι ! Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια,  που τιμούν την Αυτοδιοίκηση, είναι ώρα να αναμετρηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα και να λάβουν καθαρή θέση, να καταδικάσουν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πολιτικό σύστημα και τους στυλοβάτες του και να σταθούν δίπλα στην κοινωνία και όχι απέναντι.
Αποφάσεις  για τους πολίτες ερήμην των πολιτών, δεν περνάνε.
Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά την συμπαράστασή μας  στην  κινητοποίηση των κατοίκων της Ευκαρπίας  και καλούμε τους αιρετούς  της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης  να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου