Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΡ. ΓΚΟΤΣΗ, ΧΡ. ΚΟΤΖΙΔΗ, Π. ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΣΠ. ΤΖΟΚΑ)

Πηγή : www.avgi.gr
Ρεπορτάζ : Γαλανοπούλου Μαριάννα
Στο... απόσπασμα στέλνει από τον Σεπτέμβρη την Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση. Αφού την κατέστησε "εύκολο στόχο", απαξιώνοντάς τη με συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της για διαφθορά και σπατάλες, έρχεται τώρα να τελειώσει τη δουλειά απογυμνώνοντάς την από πολύτιμο προσωπικό, αφού από τους δήμους θα αντληθεί το μεγαλύτερο μέρος των 12.500 υπαλλήλων που θα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Η μέθοδος που επελέγη για τις προγραφές υπαλλήλων λέγεται "αξιολόγηση δομών" και θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα στους δήμους, αφού ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να έχει μια πρώτη εικόνα εντός του Σεπτεμβρίου για να δώσει αναφορά στην τρόικα. Τα κριτήρια, ωστόσο, με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση δεν θα είναι έτοιμα πριν από τα τέλη Αυγούστου. Κάποιες αόριστες αναφορές έκανε ο υπουργός Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι θα ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των δήμων ή αν είναι νησιωτικοί/ορεινοί. Πάντως, μεγαλύτερο μέλημα του Γ. Μιχελάκη είναι η επίσπευση της διαδικασίας και για τον λόγο αυτό επανέφερε τον "μπαμπούλα" των οριζόντιων περικοπών τον Δεκέμβριο, με καταργήσεις ολόκληρων υπηρεσιών, όπως έγινε με τη Δημοτική Αστυνομία, αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση.
Τι σημαίνει πρακτικά "αξιολόγηση"; Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δομών, που θα συνοδευτούν με "κινητικότητα" και απολύσεις υπαλλήλων. "Θα πληγούν κυρίως οι τρεις τομείς που συνδέονται με το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή η κοινωνική πολιτική, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός" εξηγεί στην "Αυγή" της Κυριακής ο Σπ. Τζόκας, συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. "Βάζουν τους δημάρχους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά" τονίζει.
 Όχι σε νέες απολύσεις λένε οι δήμαρχοι
Οι δήμαρχοι, που σ' αυτή τη φάση τηρούν στάση αναμονής εν όψει των κριτηρίων που θα τους δοθούν στο τέλος του μήνα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν νέες απολύσεις. "Δεν μας περισσεύει κανένας. Αντίθετα, μας λείπει προσωπικό" τονίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης. "Είμαστε αντίθετοι με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, και ανάλογα θα αντιμετωπίσουμε τα καινούργια χτυπήματα" προσθέτει.
"Θεωρούμε το προσωπικό μας λίγο, με όποια κριτήρια και να το δει κανείς. Δεν μας ρώτησε όμως κανείς ούτε για τη Δημοτική Αστυνομία, ούτε για τους σχολικούς φύλακες, ούτε για τη διαθεσιμότητα του περασμένου Δεκεμβρίου" σημειώνει στην "Αυγή" της Κυριακής και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης. "Όταν λέει κανείς αξιολόγηση, το θέμα είναι τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Μια σωστή αξιολόγηση θέλει και διάλογο, θέλει και χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει έτσι, μέσα σε ένα μήνα. Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θέλει να βρει τρόπο για να διώξει κόσμο. Στόχος τους είναι να συμπληρώσουν κάποια νούμερα που έχουν συμφωνήσει μέσω Μνημονίου με την τρόικα. Όλα τα άλλα είναι προσχήματα" υπογραμμίζει.
"Ακόμα και με αυτό το προσωπικό, ο δήμος μας έχει τεράστιες ελλείψεις, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες" αναφέρει από την πλευρά του στην "Αυγή" της Κυριακής ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Προχωρά δε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζομένους "γιατί αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις απολύσεις, είναι βέβαιο ότι οι ΟΤΑ θα κλείσουν".
Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει
Ήδη, με τις πρώτες διαθεσιμότητες και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, πολλοί δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους, τα οποία αναμένεται να ενταθούν. "Δεν έχει καταλάβει ο πολίτης ότι η επίθεση στην Αυτοδιοίκηση είναι στην πραγματικότητα επίθεση εναντίον του. Έρχεται και γκρινιάζει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, χωρίς να καταλαβαίνει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και του οικονομικού μαρασμού των δήμων, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν χέρια" υπογραμμίζει ο Ηρ. Γκότσης.
Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σημερινή κατάσταση στον δήμο του. "Μας πήραν τη Δημοτική Αστυνομία και τώρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κυκλοφορία στον δήμο και τα μαγαζιά. Είχαμε δύο ΚΕΠ, μας αφαίρεσαν προσωπικό και τώρα μας έχει μείνει ένα ΚΕΠ που κι αυτό υπολειτουργεί" παρατηρεί. "Στα αθλητικά μας προγράμματα συμμετέχουν 3.500 δημότες. Αν διώξουν τους γυμναστές, δεν θα μπορεί να γυμναστεί όλος αυτός ο κόσμος. Άμα διαλύσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές, δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε αυτά που θέλουμε στους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ, σε όσους έχουν ανάγκη με τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου" τονίζει ο Ηρ. Γκότσης.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ως υποψήφιοι προς έξοδο από το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση έχουν μπει όσοι έγιναν αορίστου χρόνου με τα Προεδρικά Διατάγματα Παυλόπουλου και Παπανδρέου, αλλά και αυτοί που παραμένουν στις υπηρεσίες με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα). "Στον Δήμο Σαρωνικού οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου (Π.Δ. Παυλόπουλου, Παπανδρέου) είναι περίπου 34, ενώ 65 είναι οι συμβασιούχοι με ασφαλιστικά μέτρα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου - καθαριότητα, κοινωνικές δομές, διοικητικές υπηρεσίες" αναφέρει ο Π. Φιλίππου. "Σε έναν μικρό δήμο όπως η Καισαριανή, σ' αυτές τις κατηγορίες είναι περίπου 50 άτομα. Φαντάζεστε πόσοι είναι σε όλο το φάσμα της Αυτοδιοίκησης" σημειώνει ο Σπ. Τζόκας.
Ευθύνες στην ΚΕΔΕ
Οι αιρετοί ασκούν κριτική και στην ΚΕΔΕ, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει βάλει "πλάτη" στη διαδικασία αξιολόγησης που δρομολογεί η κυβέρνηση, έχοντας ήδη ζητήσει με επιστολή του προέδρου της από τους δήμους όλης της χώρας να ολοκληρώσουν τις σχετικές ενέργειες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, εν αναμονή των κριτηρίων, η ΚΕΔΕ έχει προτείνει στους ΟΤΑ να αξιοποιήσουν τα πρότυπα οργανογράμματα και το κείμενο "Προδιαγραφές του έργου των ομάδων αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης των δήμων" του υπουργείου Εσωτερικών.
"Η ΚΕΔΕ ακολουθεί αμυντική πολιτική και προσπαθεί να στρογγυλέψει τα πράγματα. Άλλωστε, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ είναι προσανατολισμένη σε τέτοιες πολιτικές" σημειώνει ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας. Όσο για την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να προτείνει την έναρξη της αξιολόγησης, ο Ηρ. Γκότσης αναφέρει με νόημα: "Πολύ φοβάμαι ότι έτσι ρίχνουν νερό στον μύλο της κυβέρνησης, που ψάχνει άλλοθι για να διώξει κόσμο".
"Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μεγάλη ευθύνη φέρει και η ΚΕΔΕ" συμπληρώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού. "Ενώ βλέπει το πρόβλημα και τη μεγάλη επίθεση που υφίσταται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν προβαίνει τώρα στις ανάλογες ενέργειες και κινητοποιήσεις για την αποτροπή αυτών των φαινομένων, αλλά συνήθως κινητοποιείται μετά την έκδοση των όποιων αποφάσεων της κυβέρνησης. Βασικός μας στόχος πρέπει να είναι καμία άλλη απόλυση από τους ΟΤΑ. Αντίθετα, θα πρέπει να ζητήσουμε τη σωστή στελέχωσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον κοινωνικό μας ρόλο" καταλήγει ο Π. Φιλίππου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου