Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛ. ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ "ΕΠΟΧΗ" (10/11/2013)



Πηγή : www.epohi.gr
Τη συνέντευξη πήρε η Στέλλα Βρεττού

- Ας έρθουμε στα θέματα αυτοδιοίκησης. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

- Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έχει προαναγγελθεί, δεν έχει, όμως, ανακοινωθεί επίσημα το σχέδιο νόμου γιατί «μαγειρεύεται» μεταξύ του υπουργού κ. Μιχελάκη και των αιρετών του μνημονιακού μπλοκ, ώστε να ενσωματωθούν παρατηρήσεις και να παρακαμφθούν αντιδράσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά αντίθετος με το σημερινό εκλογικό σύστημα που βασίζεται στο συγκεντρωτισμό της δημοτικής αρχής και στις αυξημένες εξουσίες του δημάρχου. Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς πρέπει να συγκροτηθεί θεσμικά η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, στοιχείο της είναι και η απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε αλλαγές σκοπιμοτήτων λίγο πριν τις εκλογές. Η κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα με δύο ψηφοδέλτια -ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στόχος της είναι να συγκαλύψει τις πολιτικές διαστάσεις των δημοτικών εκλογών, προβάλλοντας τη θεωρία των άξιων και ικανών που θα υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχουν δηλαδή πολιτικές, προγράμματα, ούτε καν το ενιαίο κάθε συνδυασμού. Όμως, δεν μπορούν ν’ αποπολιτικοποιήσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί τα μνημόνια είναι αυτά που συνέθλιψαν το θεσμό μέχρι καταργήσεως. Δραματική υποχρηματοδότηση, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, Παρατηρητήριο, όλ’ αυτά σημαίνουν κατεδάφιση του αποκεντρωμένου κοινωνικού κράτους και κατάλυση της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης ως αιρετού θεσμού, με τελικό σκοπό να περάσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο οι υπηρεσίες που κατά νόμο οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία. Τα υποψήφια δημοτικά και περιφερειακά σχήματα θα κριθούν, όσα εμπόδια και αν βάλει η κυβέρνηση, από την ενσωμάτωσή τους ή όχι στις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες διέλυσαν τους δήμους και τις περιφέρειες. Θα κριθούν από τους αγώνες που έδωσαν ή δεν έδωσαν για ν’ ανατρέψουν τα μνημόνια, από τη στήριξη ή όχι στις δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους, από τη χρηστή ή μη διαχείριση και την κατανομή των περιορισμένων πόρων.

- Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα αυτοδιοικητικό κίνημα ανατροπής;

- Η πολιτική μας για την αυτοδιοίκηση είναι μέρος του γενικού μας πολιτικού σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς ν’ αλλάξει τους συσχετισμούς στις δημοτικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, χωρίς να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν οι τοπικές κοινωνίες στις μεγάλες αλλαγές. Η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση του κράτους είναι στρατηγική επιλογή για την αριστερά του δημοκρατικού δρόμου στο σοσιαλισμό και μονόδρομος στην περίοδο της κρίσης.
Ας δούμε τι έχουμε κατακτήσει με την παρουσία μας στη διάρκεια αυτής της τετραετίας και τι πρέπει να προβάλλουμε στις αυτοδιοιηκητικές εκλογές:
Πρώτα απ’ όλα διαθέτουμε το σημαντικό πλεονέκτημα της ανιδιοτελούς και συστηματικής παρουσίας των αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων στις λίγες περιπτώσεις που είμαστε πλειοψηφία αλλά και σ’ αυτές που ασκούμε αντιπολίτευση, αγωνιζόμενοι μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη βάση του εναλλακτικού μας σχεδίου.
Δεύτερον, έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεσμικής μεταρρύθμισης που θα αντικαταστήσει τον Καλλικράτη και θα καταργήσει τα μνημόνια, ένα σχέδιο με συγκεκριμένους πόρους που υποστηρίζει το κοινωνικό κράτος και αποκαθιστά τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους.
Όλ’ αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά πρέπει, όμως, να τεθούν στο πλαίσιο του γενικού μας σχεδίου για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός ευρύτατου αυτοδιοικητικού κινήματος, εντοπισμένου σε κάθε δήμο και περιφέρεια, το οποίο θα ενεργοποιεί και θα περιλαμβάνει τόσο υπαρκτά κινήματα πολιτών όσο και τοπικές δυνάμεις. Δεν πρέπει και δεν μπορούν οι περιορισμένες κομματικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούν μόνες τα τοπικά «κοινά». Χρειαζόμαστε μια πολιτική ανοιχτών θυρών απέναντι στους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, οι γνώσεις, οι εμπειρίες, οι δεξιότητες και η στράτευση των οποίων θα μετατρέψουν σε πράξη το διακηρυκτικό λόγο της ανατροπής στην αυτοδιοίκηση. Με πυρήνα τις διευρυμένες δημοτικές μας παρατάξεις και τους ανθρώπους που υπηρέτησαν την αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση.

(Ολόκληρη η συνέντευξη στο site της "Εποχής"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου