Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΚΑΡΦΙ" (ΓΡ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ)

-Κε Πουλάκη, επειδή έχει ξεσηκωθεί θόρυβος για τις ενδεχόμενες συνεργασίες του κόμματός σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθύς εξ αρχής, τίθεται θέμα συμφωνίας κεντρικά ή σε τοπικό επίπεδο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;
Μιας που μου θέσατε ευθέως την ερώτηση, θα σας απαντήσω με την ίδια ευθύτητα, κ. Ρουμπάνη. Θα σας πω λοιπόν ότι, πρώτον, ότι ο «θόρυβος» που λέτε, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενος, από τις ίδιες εκείνες πολιτικές δυνάμεις – και μιλώ φυσικά για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – που ψάχνουν προσχήματα να προχωρήσουν σε μία ευρείας κλίμακας εκλογική συνεργασία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, προκειμένου να αποκρύψουν το μέγεθος της πολιτικής ήττας που θα υποστούν και να συνεχίσουν να υλοποιούν την καταστροφική για τη χώρα πολιτική τους. Θα σας πω επίσης, ότι δεν πρόκειται – και το έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνος – να προχωρήσουμε σε κεντρική συνεργασία με κανένα κόμμα. Και ότι έχουμε διαμορφώσει έναν συνολικό «οδικό χάρτη», θα έλεγα, με τον οποίο προχωρούν οι κατά τόπους οργανώσεις μας στη δημιουργία και τη στήριξη αυτοδιοικητικών σχημάτων και στον οποίο πρωτεύοντα ρόλο έχει ο πολιτικός και προγραμματικός λόγος των σχημάτων αυτών, που θα αποτελέσει και τη βάση οποιασδήποτε συζήτησης περί συνεργασίας, με τοπικές προσωπικότητες, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ.
-Γενικώς, επειδή οι όποιες συνεργασίες, τουλάχιστον σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, δίνουν ένα πολιτικό στίγμα, σε ποιο πλαίσιο τίθενται από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κατ’ αρχάς, η ερώτησή σας με βοηθάει, σε συνέχεια όσων είπα, να ξεκαθαρίσω ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκεπτικό με το οποίο αντιμετωπίζουμε γενικώς τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, και ειδικότερα το ζήτημα των συνεργασιών. Κ. Ρουμπάνη, εξαρχής, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής, περιγράψαμε το πολιτικό πλαίσιο, το πρόγραμμά μας και την τακτική που θα ακολουθήσουμε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014. Αντιλαμβανόμενοι δε ως εξαιρετικά κρίσιμες τις εκλογές αυτές, θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία και τη στήριξη διευρυμένων παρατάξεων, στις οποίες θα εκφράζονται όλες εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν τις ελπίδες τους στην Αριστερά, ώστε να αντιστοιχηθεί η αυτοδιοικητική μας παρουσία με τη δυναμική που έχει αυτή τη στιγμή το κόμμα μας σε εκλογικό και κοινωνικό επίπεδο. Με αυτή την έννοια δώσαμε ως κατεύθυνση στις κατά τόπους δυνάμεις μας το να συναντηθούν και να συζητήσουν με συλλογικότητες, φορείς και κινήματα της περιοχής τους και ενδεχομένως να καταλήξουν σε συνεργασίες, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι βασικοί πολιτικοί και προγραμματικοί άξονες που θέτουμε. Για να βγαίνει, ακριβώς, το πολιτικό μήνυμα, όπως είπατε, η αιχμή του πολιτικού και προγραμματικού μας λόγου, άρα και της όποιας συνεργασίας, θα πρέπει να είναι η καταδίκη του μνημονίου και η υποστήριξη του κοινωνικού κράτους, η κριτική του αντιδημοκρατικού θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» και η εναλλακτική μας πρόταση για μία αυτοδιοίκηση που θα είναι γνήσια δημοκρατικός και συμμετοχικός λαϊκός θεσμός και, τέλος, η κατάθεση ενός εναλλακτικού σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, βασισμένου στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Με αυτές λοιπόν τις κατευθύνσεις προχωράμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη την Ελλάδα και αυτοί οι πολιτικοί και προγραμματικοί άξονες καθορίζουν και το ποια πρόσωπα «χωρούν», αν θέλετε, στις αυτοδιοικητικές μας παρατάξεις.
-Με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΠΑΣΟΚ, θα έχετε συνεργασία;
Πρόκειται για τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Η συνεργασία των δυνάμεων τις Αριστεράς αποτελεί διαχρονικά σταθερή μας επιδίωξη, γι’ αυτό και απευθυνόμαστε και προς το ΚΚΕ και προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και προς όλες τις άλλες οργανώσεις και προσωπικότητες της Αριστεράς, για συνεργασία όχι μόνο σε αυτοδιοικητικό, αλλά και σε κινηματικό, ακόμα και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς, βέβαια, όπως γνωρίζετε, οι ηγεσίες των συγκεκριμένων χώρων εμμένουν σε μία ακραία διχαστική λογική, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε την ενωτική μας προσπάθεια. Τελείως αντίθετη είναι η περίπτωση της υπό οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, την οποία αποκλείουμε κατηγορηματικά, αφού έχουμε πει σαφώς ότι η οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου