Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΧΩΡΙΣ "ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" Η ΚΕΔΕ

Πηγή : www.avgi.gr
Ρεπορτάζ : Γαλανοπούλου Μαριάννα
Απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας -σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί- ζήτησαν οι αιρετοί της χώρας, με ψήφισμα που εξέδωσαν χθες μετά την έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ.
Ήταν μια συνέλευση, που διεξήχθη εν μέσω έντασης και διακοπών από εργαζομένους σε διαθεσιμότητα που ζητούσαν τη στήριξη των δημάρχων στον αγώνα τους. Για άλλη μια φορά, όμως, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ αρνήθηκε να προχωρήσει στο "διά ταύτα" για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και να ορίσει τρόπους αντίδρασης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον υπουργό Εσωτερικών, έλαμψε διά της απουσίας του.

Όχι στην αλλαγή εκλογικού συστήματος

Στο ψήφισμά τους σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, για το οποίο "δεξαμενή" θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό οι ΟΤΑ, οι δήμαρχοι σημειώνουν πως αποδέχονται μόνο την "εθελοντική" κινητικότητα, ενώ διεκδικούν η διαδικασία να είναι εκτός ΑΣΕΠ, μόνο με δική τους υπογραφή, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση. Οι αιρετοί δηλώνουν αντίθετοι τόσο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξής τους όσο και στην ενδεχόμενη διάσπαση των δήμων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, υποστηρίζουν ότι ο εξορθολογισμός που ήδη έγινε στην Αυτοδιοίκηση οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ, κάτι που "της δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μην γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων".

Σπ. Τζόκας: Συνυπεύθυνοι οι αιρετοί

"Φερετζέ για να καλυφθεί το όλο θέμα" χαρακτήρισε στην παρέμβασή του εκ μέρους της παράταξης των αιρετών του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπ. Τζόκας τη λεγόμενη εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα τονίζοντας ότι αποκλείεται να καλύψει πάνω από 3.000 εργαζομένους και για τους υπόλοιπους θα υπάρξουν οριζόντιες απολύσεις. Τόνισε δε ότι είναι συνυπεύθυνοι οι αιρετοί "ως ιμάντας αντιλαϊκών πολιτικών", καθώς δέχονται την αντικατάσταση των απολυμένων εργαζομένων με άλλους που προσλαμβάνονται με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθό 400 ευρώ.
"Η ΚΕΔΕ παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις" υπογράμμισε ο Σπ. Τζόκας και έθεσε ως "κόκκινες γραμμές" να μην υπάρξει καμία μείωση στα οικονομικά των δήμων, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να καταργηθεί το Οικονομικό Παρατηρητήριο, να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να μην γίνουν τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, και με διοικητικές πράξεις, αλλαγές στο χωροταξικό.

Σχόλασαν τους σχολικούς φύλακες, ενώ κράτησαν τους οδηγούς τους

Τον λόγο στη συνέλευση πήραν εκπρόσωποι των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών. "Είμαστε σε ώρα μηδέν. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα διαθεσιμότητας και δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόβλεψη για μας" τόνισε ο Χ. Μπάστας, πρόεδρος των σχολικών φυλάκων. "Έκτρωμα" χαρακτήρισε τη ρύθμιση Μητσοτάκη για την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σωματείου τους Θ. Τάτσης, καθώς, όπως είπε, μένουν εκτός περισσότεροι από 1.700 εξαιτίας των προϋποθέσεων που τίθενται, μεταξύ των οποίων και το όριο ηλικίας.
Οι τόνοι ανέβηκαν και στην τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε παρεμβάσεις αιρετών στο υπουργείο Εσωτερικών με ψευδή στοιχεία -όπως είπε- για το ποιοι κλάδοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Υποστήριξε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν προχώρησε σε καμία παρέμβαση ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση των σχολικών φυλάκων, την ίδια ώρα που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με ειδική διαδικασία, διασφάλισε τους 80 οδηγούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου