Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση Κ. Πουλάκη με ωφελούμενες επιλαχούσες μητέρες του προγράμματος επιδότησης θέσεων σε παιδικούς σταθμούς

Συνάντηση με ωφελούμενες και επιλαχούσες μητέρες της δράσης “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου επιδοτούνται θέσεις παιδιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, είχε σήμερα ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση.

Η αντιπροσωπεία των μητέρων εξέθεσε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, που σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και τρομακτικής ανεργίας αναγκάζονται να χάνουν ή να αρνούνται θέσεις εργασίας, επειδή δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της φροντίδας των παιδιών τους. Όπως τόνισαν, το πρόβλημα που έχει προκύψει φέτος είναι εντονότερο από άλλες φορές, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων Υπουργείων και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., που είχε την ευθύνη υλοποίησης της δράσης, και οφείλεται αφ' ενός μεν στη συνολική μείωση των προσφερόμενων θέσεων, αφ' ετέρου δε στην ανορθολογική γεωγραφική και κοινωνική κατανομή των υπαρχουσών θέσεων, με αποτέλεσμα σε ολόκληρες περιοχές να μη διατίθεται ούτε μία θέση. Τέλος, οι μητέρες αναφέρθηκαν στην τεράστια προχειρότητα – αν όχι σκοπιμότητα σε πολλές περιπτώσεις – με την οποία σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, εκφράζοντας παράλληλα και την πικρία τους για την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από πολλούς αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα, και κυρίως για την προσπάθεια των αρμόδιων Υπουργών να επιρρίψουν την ευθύνη στους γονείς, διαδίδοντας ψευδώς ότι ήταν “υπερβολικά εκλεκτικοί”, επειδή δεν συμπεριέλαβαν στις αιτήσεις τους σταθμούς που να είναι απολύτως ακατάλληλοι για τα παιδιά τους, θεωρώντας προφανώς “κατάλληλο” έναν σταθμό της Παλλήνης για κάποιο παιδάκι που ζει π.χ. στη Δραπετσώνα.
Από την πλευρά του, ο Κ. Πουλάκης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τεράστιο ζήτημα της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των παιδιών σε προσχολική αγωγή σύμφωνη με τις ανάγκες της παιδικής και βρεφικής ηλικίας και των οικογενειών και με τις σύγχρονες προδιαγραφές, δεσμευόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί, έστω και “στο και πέντε” το πρόβλημα που έχει προκύψει με χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και, ταυτόχρονα, χιλιάδες επιδοτούμενες από την Ε.Ε. θέσεις ακάλυπτες. Επίσης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της προσχολικής αγωγής, αφού όπως είπε : “Η ορθολογική, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Η άλλη πλευρά είναι η ίδια η πλήρης απαξίωση των δημοτικών παιδικών σταθμών, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και με προσωπικό που απασχολείται με δίμηνες συμβάσεις”. Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής και θα αναζητεί πάντοτε την καλύτερη λύση εμπλέκοντας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τα κινήματα και τους ίδιους τους πολίτες. Στη δική μας ατζέντα, το θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι πρώτη προτεραιότητα. Και, όπου υπάρχει η βούληση, υπάρχουν οι τρόποι και τα εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, να δοθεί και πρακτική λύση.”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου