Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Καισαριανή, 20/9/2014

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,

1. Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό και ευμετάβλητο πολιτικό τοπίο, με τις εθνικές εκλογές να βρίσκονται πλέον διαρκώς στην ημερήσια διάταξη, ιδίως μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ την Τρίτη.

2. Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, έχει ήδη ξεκινήσει, και τις επόμενες μέρες θα ενταθεί και θα κορυφωθεί μία ακόμη σημαντικότατη εκλογική διαδικασία, αυτή της ανάδειξης των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης στις 13 ΠΕΔ, με έντονο πολιτικό και αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον στην ΠΕΔ Αττικής, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.

3. Ήδη, όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι και οι περισσότερες, καθ' όλο το τελευταίο διάστημα, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης, προσπάθησε να ανταποκριθεί στα δυσανάλογα μεγάλα καθήκοντα που ανέλαβε. Μέσα στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με την προσπάθεια καταγραφής των νέων αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων και οργάνωσης της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης πήρε την πρωτοβουλία και ανέδειξε μεγάλα θέματα και παρεμβάσεις, όπως:
  • Το κείμενο-διακήρυξη των Δημάρχων που δόθηκε στη δημοσιότητα και προβάλλει τις αιχμές της εναλλακτικής αυτοδιοικητικής μας πρότασης.
  • Το βοηθητικό πολιτικό κείμενο που στάλθηκε σε όλες μας τις παρατάξεις προκειμένου οι δημοτικοί μας σύμβουλοι να βοηθηθούν στις τοποθετήσεις και στις συζητήσεις που θα έκαναν ενόψει των εκλογών των αντιπροσώπων των δημοτικών συμβουλίων στις κατά τόπους ΠΕΔ.
  • Την ανάδειξη του τεράστιου θέματος που προέκυψε με το ερωτηματολόγιο Φούχτελ προς τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.
  • Την σημαντική πρωτοβουλία που πήραμε για το θέμα της αξιολόγησης και της επανεξέτασης από το μηδέν των συμβάσεων εργασίας που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με την κοινή δήλωση και τη συνέντευξη τύπου των Δημάρχων μας.

4. Είναι σαφές από όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες, καθώς και άλλες μικρότερης εμβέλειας, που δεν αναφέρω για να μη σας κουράσω, ότι το Τμήμα Αυτοδιοίκησης και οι αιρετοί που υποστηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν και δημιουργούν με τις παρεμβάσεις τους την πολιτική και αυτοδιοικητική επικαιρότητα, με ρήξεις και αιχμές, που έδωσαν το στίγμα ήδη από την πρώτη μέρα.


5. Ειδικά σε σχέση με τις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη στον αυτοδιοικητικό χώρο, και δεν εννοώ τον δικό μας πολιτικό και αυτοδιοικητικό χώρο, το διακηρυκτικό κείμενο των Δημάρχων που στηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε με μεγάλη σαφήνεια τους άξονες ενός μίνιμουμ ρεαλιστικού και διεκδικητικού προγράμματος μίας αυτοδιοικητικής πλειοψηφίας στις σημερινές συνθήκες. Μιλήσαμε λοιπόν για :

  • Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.
  • Τη διεκδίκηση με κάθε μέσο της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά (ν. 1828 και ν. 3852) κατοχυρωμένων πόρων, και της κατανομής τους με ένα αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
  • Την ύπαρξη ενός διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους Δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, με αυξημένο ποσοστό και επεξεργασμένο από την ίδια την Αυτοδιοίκηση, με στόχευση την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής.
  • Την κατάργηση του Παρατηρητηρίου, την απλοποίηση των πολλαπλών γραφειοκρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και τη δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών.
  • Τη διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους.
  • Την ενίσχυση και διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών και των λειτουργιών δημοκρατικού προγραμματισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με ένα θεσμικό πλαίσιο που να μετατρέπει την τοπική αυτοδιοίκηση από έναν γραφειοκρατικό και απομακρυσμένο από τον πολίτη θεσμό, σε θεσμό δημοκρατικό και συμμετοχικό.

6. Στόχος μας ενόψει των σημαντικότατων εκλογών κυρίως στην ΠΕΔ Αττικής, που αποτελεί και το αντικείμενο της σημερινής μας σύσκεψης, αλλά και στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, δεν μπορεί παρά να είναι το να εμποδίσουμε την αυτοδυναμία του μνημονιακού μπλοκ της Αυτοδιοίκησης, χωρίς βέβαια να παρέμβουμε και να παραβιάσουμε τις βασικές αρχές της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής. Η κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς θα πρέπει να έχει συμμάχους, αν είναι δυνατόν, τα όργανα της αυτοδιοίκησης.

7. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ΠΕΔ Αττικής, κυρίως λόγω του ότι μέσω αυτής επιλέγονται οι αντιπρόσωποι των Δήμων της Αττικής στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο, που έχει την ευθύνη για το μείζον θέμα των απορριμμάτων και στον οποίο έχει εκ του νόμου την προεδρία, ως Περιφερειάρχης Αττικής, η σ. Ρένα Δούρου.

8. Με αυτά ως δεδομένα, πήραμε ως Τμήμα την πρωτοβουλία να καλέσουμε τη σημερινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων που έχουμε εκλέξει στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής, των επικεφαλής όλων των παρατάξεών μας του Λεκανοπεδίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν εκπροσώπηση στην ΠΕΔ Αττικής, καθώς και – λόγω του ΕΔΣΝΑ – την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τους οκτώ χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, που εκπροσωπούν την περιφερειακή μας παράταξη.

9. Στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να ανοίξει ένας πρωτογενής δημοκρατικός διάλογος για τον αυτοδιοικητικό μας λόγο στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής, και ειδικότερα την στάση μας στην εκλογή του ΔΣ της ΠΕΔ Αττικής, στην εκλογή αντιπροσώπων για την ΚΕΔΕ, και την επιλογή αντιπροσώπων για το ΔΣ της ΕΣΔΝΑ. Συγχρόνως πρέπει να δούμε την υπό διαμόρφωση, διεύρυνση και μετεξέλιξη αυτοδιοικητικής μας παράταξη, στις σημερινές νέες συνθήκες.
Έχω την γνώμη ότι με βάση τον πλούσιο διάλογο που θα αναπτυχθεί σήμερα και τις απόψεις που θα εκφραστούν και θα καταγραφούν, θα μπορέσουμε να εξουσιοδοτήσουμε μια ολιγομελή συντονιστική επιτροπή, που θα αποτελείται από Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και έναν Αντιπεριφερειάρχη, να αναλάβει να εργαστεί σε αυτό το πλαίσιο πάνω στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό μας κείμενο, τις πιθανές συνεργασίες και την κατάρτιση του ψηφοδελτίου μας και να μας καταθέσει ως εισήγηση την πρότασή της για όλα αυτά στην επόμενη συνάντησή μας, επί της οποίας θα συναποφασίσουμε και πάλι όλοι μαζί, δηλαδή το σημερινό σώμα, σε νέα συνεδρίαση στις αρχές του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου