Στο πόλεμο λάσπης κατά των δημοσίων υπαλλήλων, που αντιδρούν στην εφαρμογή της αξιολόγησης με ποσόστωση και του επανελέγχου των συμβάσεων, απάντησε ηχηρά χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στηρίζοντας με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση της Ρ. Δούρου, με την οποία η ίδια δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που αφορά αυτές τις διαδικασίες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η απόφαση καταχειροκροτήθηκε από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.
Κάνοντας κίνηση ματ, η Ρ. Δούρου ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι έχει ήδη υπογράψει κι έχουν ήδη πάρει το δρόμο των όποιων προβλεπόμενων κυρώσεων περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, που εκκρεμούσαν από τον Μάρτιο, πράγμα για το οποίο ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός αρκέστηκε να απαντήσει πως "κάθε προσπάθεια διαφάνειας μας βρίσκει σύμφωνους".

Δεν μιλάμε για αξιολόγηση, αλλά για απαξίωση

"Το πιο νόμιμο και το πιο ηθικό στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση" τόνισε η Ρ. Δούρου. "Η θέση μου ήταν και είναι κρυστάλλινη: μηδενική ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων" ξεκαθάρισε, για να εξηγήσει ότι: "Ο έλεγχος των πλαστών πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά βάσει νομοθετικής πρόβλεψης από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημοσίων υπηρεσιών".
Επισημαίνοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης είπε: "Το διαπιστώνουμε άλλωστε καθημερινά. Στα άδεια γραφεία με τους ελάχιστους υπαλλήλους και την ανύπαρκτη εξυπηρέτηση. Δεν μιλάμε λοιπόν για 'αξιολόγηση' αλλά για απαξίωση και υποστελέχωση. Και αυτήν την απορρίπτουμε κατηγορηματικά".
"Αποτελεί πρόκληση οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση και που βόλεψαν επί τέσσερα χρόνια ημετέρους στους κρατικούς μηχανισμούς να στρέφονται κατά των εργαζομένων του εναπομείναντος δημοσίου τομέα", τόνισε και αναφερόμενη στους υπουργούς χαρακτήρισε "πρόκληση να στρέφονται κατά γυναικών όπως οι ηρωικές καθαρίστριες. Και να τις ξυλοκοπούν. Όπως ξυλοκοπούν κάθε εργαζόμενο που τολμά να βγει να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία".
"Αφού έχουμε αφήσει πολλά χρήματα στα ταμεία της Περιφέρειας, προτείνω στην κ. Δούρου να τις προσλάβει", ειρωνεύτηκε ο Γ. Σγουρός. "Η τιμή των αγώνων τους δεν απομειώνεται. Δεν είναι πελάτες" απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης. Ο Γ. Σγουρός επέμεινε -και μειοψήφησε- στην πρόταση επικαιροποίησης προηγούμενου ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου, που όριζε αναστολή της αξιολόγησης έως την έκδοση απόφασης του ΣτΕ όπου έχει προσφύγει η ΑΔΕΔΥ.
Σε κυβερνητικότερους τόνους κινήθηκε ο Γ. Κουμουτσάκος, που κατηγόρησε τη Ρ. Δούρου: "Βάζετε πλάτη στα λαμόγια;", προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της Περιφέρειας, που του ζήτησαν να ανακαλέσει, ενώ εκείνος την κατήγγειλε ότι καλεί μέρος της Αυτοδιοίκησης να "παρανομήσει". "Η επίθεση των βολεμένων κατά των αδύναμων είναι ύβρις" ανταπάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Σπ. Τζόκας. Ο Θ. Τζήμερος έκανε λόγο για "κομματόσκυλα που κυριαρχούν στον δημόσιο τομέα".

Κυβέρνηση α λα καρτ ευρωπαϊκή

Στον αντίποδα ο Γ. Πρωτούλης (Λαϊκή Συσπείρωση) ξεκαθάρισε: "Νομιμοφροσύνη σε αντιλαϊκούς νόμους δεν θα δείξουμε". Ο Γ. Μοίρας (ΑΝ.ΕΛΛ.) τόνισε: "Δεν πρέπει να γίνει στο Δημόσιο ό,τι έγινε με την ΕΡΤ". Η Δ. Κουτσούμπα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή) υπογράμμισε: "Δεν δικαιούνται να μιλάνε για αξιολόγηση οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης και ειδικά ο κ. Μητσοτάκης", ενώ χειροκροτήθηκε όταν είπε ότι στηρίζει την πρόταση Δούρου με την προϋπόθεση να συμπεριληφθεί και η άρνηση εφαρμογής του επανελέγχου των συμβάσεων, όπως είχε προτείνει και η Λαϊκή Συσπείρωση. "Απλά δεν πρόκειται για επανέλεγχο, αλλά για επανακαθορισμό των κριτηρίων των συμβάσεων μέσα από την προσπάθεια ακύρωσης του Π.Δ. 164/2004. Μιας νομοθεσίας, κατ' εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας, που το κύρος της κρίθηκε θετικά και αμετάκλητα από τα τρία ανώτατα νομικά όργανα της χώρας. Από το ΣτΕ, την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου" είπε η Ρ. Δούρου και πρόσθεσε: "Παράλληλα επιβεβαιώθηκε αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006. Αυτή τη νομοθεσία θέλει να ακυρώσει ο 'επανέλεγχος' της σημερινής κυβέρνησης, εκθέτοντας τη χώρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς μπορεί να βρεθεί με αυτή την αντισυνταγματική παρέμβαση (αντίθεση στο άρθρο 4 του Συντάγματος) και εκτός του πλαισίου της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση α λα καρτ ευρωπαϊκή".
Το τελικό ψήφισμα στήριξε η Ελληνική Αυγή, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι σύμβουλοι Κουμουτσάκου, Τζήμερου και ο Π. Μαντούβαλος.