Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" : Κόβουν αιφνιδιαστικά 94 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ

Πηγή : www.avgi.gr
Για αντιφατικές πρακτικές ως προς τη χρηματοδότηση των δήμων κατήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του κάνοντας λόγο για επιλεκτική χρηματοδότηση δήμων, την ώρα που περικόπτονται 94 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους με την αιτιολογία ότι οι 5.500 δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες θα πάψουν να απασχολούνται στους ΟΤΑ και κάποιοι από αυτούς θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες των υπουργείων Δημοσίας Τάξεως και Υγείας.
Στο σκέλος της επιλεκτικής χρηματοδότησης των δήμων η ΚΕΔΕ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι παραβαίνει κάθε πολιτική και ηθική δεοντολογία ζητώντας άμεσα τη διακοπή και την ανάκληση όλων των αδικαιολόγητων επιχορηγήσεων. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι "η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πραγματική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να στηρίξει έμπρακτα και καθημερινά τις ανάγκες της".

Όσο για την περικοπή των 94 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη διακοπή πίστωσης για μισθοδοσία με την αιτιολογία ότι λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας για δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες στις 22.3, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι "οι δήμοι της χώρας πληρώνουν από τις αρχές του έτους και μέχρι 31 Μαΐου το κόστος μισθοδοσίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος της κινητικότητας". Με ειδική αναφορά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι οι απώλειες εσόδων για τους ίδιους τους δήμους είναι μεγάλες και ιδίως για τον Δήμο της Αθήνας έχουν στοιχίσει 16 εκατ. ευρώ.
Για τους δε σχολικούς φύλακες πρέπει να σημειωθεί ότι 526 από τους 2.234 σχολικοί φύλακες, εφ' όσον έχουν κάνει αίτηση έως τις 22 Φεβρουαρίου, θα μεταταχθούν στα νοσοκομεία της χώρας για να καλύψουν στις 23 Μαρτίου θέσεις ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Με διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ δεν αλλάζει τίποτα ως προς τη μοριοδότηση με βάση την οικογενειακή κατάσταση ή τον βαθμό αναπηρίας, συμψηφίζει την εκπαιδευτική βαθμίδα των σχολικών φυλάκων (σ.σ.: δευτεροβάθμια εκπαίδευση) με τη θέση εργασίας για την οποία τους προορίζει και αποστέλλει "οδηγίες για την κινητικότητα ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης".

Σ. Τζόκας: Ως Μαυρογιαλούρος η κυβέρνηση χρηματοδοτεί επιλεκτικά...

"Η αντίφαση της μνημονιακής κυβέρνησης είναι ότι από τη μια πλευρά κόβει συνεχώς χρήματα από τους δήμους, με συνέπεια αυτοί να ψυχορραγούν και η επιβίωσή τους να είναι εξαιρετικά αμφίβολη, και από την άλλη στο πνεύμα του Μαυρογιαλούρου χρηματοδοτεί επιλεκτικά κάποιους δήμους και να αφαιρεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους 94 εκατ. εκατ. ευρώ, γιατί δεν πληρώνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες, ενώ είναι γεγονός ότι οι δήμοι που διέθεταν σώμα Δημοτικής Αστυνομίας είχαν έσοδα, τα οποία έχασαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αυτά τα φαινόμενα, που είναι συνέχεια της πολιτικής που οδηγεί σε κατάρρευση την Αυτοδιοίκηση" σχολιάζει ο συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Τζόκας.
Η.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου