Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

Ενόψει της συζήτησης που έχει ανοίξει στη Βουλή, αλλά και δημόσια, σας υπενθυμίζουμε τα εξής :

1. Ως ΣΥΡΙΖΑ διαφωνήσαμε εξαρχής τόσο με το θεσμικό όσο και με το χωροταξικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τον «Καλλικράτη».

2. Ήμαστε εξ αρχής κάθετα αντίθετοι με την αρχή «ένα νησί, ένας Δήμος» που καθιέρωσε ο «Καλλικράτης».

3. Είμαστε υπέρ της ριζικής ανατροπής του «Καλλικράτη» και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

4. Ειδικά ως προς τη χωροταξική διάρθρωση των Δήμων έχουμε προτείνει την αντικατάσταση του αμιγώς ποσοτικού και πληθυσμιακού κριτηρίου, από μία δέσμη λειτουργικών κριτηρίων/προϋποθέσεων βιωσιμότητας ενός Δήμου : (α) τη διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στα δημοτικά δρώμενα, (β) την οικονομική ευρωστία και την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου, (γ) το σεβασμό σε πολιτιστικές/ιστορικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και (δ) τις γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής (ιδίως σε σχέση με τη νησιωτικότητα, ορεινότητα κ.λπ.).


5. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις άρον-άρον, μεμονωμένες και απολύτως εμβαλωματικές μεταβολές, οι οποίες έχουν ευθέως ρουσφετολογικό και παλαιοκομματικό χαρακτήρα, όπως αυτές που προωθεί ο Υπουργός Εσωτερικών, εξαγγέλλοντας μεταβολές τρεις μόνο μήνες πριν τις εκλογές σε συγκεκριμένους Δήμους επιλεκτικά.

(Περισσότερα σχετικά με τις θέσεις του Τμήματος για το χωροταξικό των Δήμων στην ενότητα ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου