Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" : Μεθοδεύσεις πανικού της κυβέρνησης, ενόψει εκλογών

Πηγή : www.avgi.gr

Πανικό φανερώνουν οι μεθοδεύσεις στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, αφού οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως "ανανέωση" με πρόσωπα εκτός των "κομματικών μηχανισμών" την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης. Ταυτόχρονα, τα συγκυβερνώντα κόμματα, διπλασιάζουν τον αριθμό των υποψήφιων ευρωβουλευτών σε κάθε ψηφοδέλτιο. Τουτέστιν, ενώ μέχρι σήμερα προκρινόταν το τι λέει κάθε κόμμα για την Ευρώπη και ποια θα ήταν η στρατηγική του στο Ευρωκοινοβούλιο τώρα το κριτήριο μετατοπίζεται στα πρόσωπα και την καριέρα τους. "Στην πραγματικότητα", σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, "ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της".
Η δεύτερη μεθόδευση έχει να κάνει με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με βάση την τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την εύλογη διάρκεια της δίκης, η ημερομηνία επανακαθορίζεται και οι εκλογές διενεργούνται την προηγούμενη Κυριακή από εκείνη των ευρωεκλογών. Μόνο κατά την επαναληπτική ψηφοφορία διενεργούνται ταυτόχρονα, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, διαφοροποιείται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αρχίζει από την δημοσίευση του προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές.

Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή, δηλαδή στις 25 Μαΐου. "Μνημείο προσπάθειας νόθευσης της λαϊκής βούλησης" χαρακτηρίζει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, την τροπολογία και κάνει λόγο για επιμονή της κυβέρνησης Σαμαρά στην "αντιδημοκρατική και ιδιοτελή πρακτική των εκλογικών λαθροχειριών" και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για την καταψήφιση της τροπολογίας.
Τέλος, μια τρίτη μεθόδευση, με σαφές ρατσιστικό "άρωμα" προκαλεί έντονο προβληματισμό και σφοδρότατες αντιδράσεις: Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, καταργούνται οι διατάξεις για τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της ΕΖΕΣ που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις δημοτικές εκλογές, οι οποίοι εφεξής δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
Η πλειονότητα των δημάρχων, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και περιφερειαρχών έχει τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του Καλλικράτη, έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία έχουν καταγραφεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, ο οποίος είχε εισηγηθεί μαζί με τον τότε υπουργό Γιάννη Ραγκούση τον σχετικό νόμο, να έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του
Για "συντηρητική στροφή" κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καθώς "δεν δίνεται το δικαίωμα σε ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας και έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία".
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η μη συμμετοχή των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω ΣτΕ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010, εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.
Η ΔΗΜΑΡ, από την άλλη, ζητά την καταψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας ότι οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας, "δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας". Επιπλέον, μέμφεται το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως, "τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που είχε εισαγάγει το νομό που σήμερα ανατρέπεται- οφείλουν να καταψηφίσουν την τροπολογία".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου