Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΑΙΤΗΜΑ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Όπως ήδη γνωρίζετε, εμείς οι δήμαρχοι των πολύ μικρών δήμων, όλοι τους νησιά, από το 2011 παλεύουμε να μείνουν οι δήμοι μας ζωντανοί μέσα στον Καλλικράτη. Οι Δήμοι μας αδυνατούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία, αδυνατούν να παρέχουν την παραμικρή υπηρεσία στους δημότες τους, και που για να κάνουμε τα στοιχειώδη αναγκαζόμαστε να επινοήσουμε αλχημείες που συχνά μας φέρνουν εκτεθειμένους απέναντι στο νόμο αλλά και στους κακοπροαίρετους που πάντα υπάρχουν στις μικρές κοινωνίες. Καταστάσεις που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την παραμονή μας στα νησιά. Τους Δήμους Νησιά που σταδιακά ερημώνουν και που όλο και πιο πολύ μοιάζουν βραχονησίδες στα μάτια κάποιων που τα διεκδικούν ως Γκρίζα Ζώνη!

Αναγκαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές ανάγκες των δήμων μας και να παρέχουμε τα ελάχιστα στους δημότες μας, να κάνουμε τους σκουπιδιάρηδες, τους οδηγούς, τους χειριστές, τους νερουλάδες, τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τους αστυνόμους, τους τροχονόμους και ότι άλλο προκύπτει.
Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των δήμων από προσωπικό καθώς οι περισσότεροι έχουν έναν δύο ή και κανέναν υπάλληλο. Αυτό είναι αγεφύρωτο όσο οι δήμοι αυτοί δεν έχουν τους απαιτούμενους πόρους για να συστήσουν ΟΕΥ ώστε να μπορούν να έχουν το ελάχιστο προσωπικό για να λειτουργήσουν.
Έτσι λοιπόν στην προσπάθειά μας να μην εξαφανιστούμε από τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης έχουμε ανάγκη από εργαλεία που θα μας προστατεύουν, και θα ανοίξουν τον δρόμο στην δημιουργία και παραγωγικότητα.
Ερχόμαστε σήμερα ενωμένοι από όλες τις άκρες της Ελλάδας να ζητήσουμε την συμβολή σας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολύ μικρών δήμων – νησιών που για λόγους Εθνικής Σημασίας πρέπει να παραμείνουν αυτόνομοι και να ενισχυθούν.
Στην προσπάθεια μας αυτή, ζητάμε:
  • Δημιουργία κατώτερου πλαφόν στους ΚΑΠ ώστε να μπορεί να συσταθεί ο μικρότερος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, απαραίτητης προϋπόθεσης για την πρόσληψη προσωπικού... Αυτό λύνει τα περισσότερα προβλήματα, αφού δημιουργείται το ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθει ο Δήμος στις υποχρεώσεις που του επιβάλει ο Καλλικράτης και κάθε μετά ΚΥΑ που κυκλοφορεί.  Μια τέτοια αλλαγή θα λύσει το πρόβλημα της ταμειακής υπηρεσίας, το πρόβλημα των επιτροπών που είναι χαράδρα για την καθημερινή λειτουργία του δήμου, όπως επίσης θα διευθετούνται οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις του "Κράτους"
  • Εξαίρεση από την υποχρέωση της ΚΥΑ που υποχρεώνουν τους μικρούς Δήμους στον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών. Στους νησιωτικούς δήμους που είναι όμοροι μόνο με την θάλασσα, η δαπάνες για την άρδευση-ύδρευση όπως και για καθαριότητα είναι αμύθητα μεγάλες και φυσικά είναι αδύνατον να το επωμιστούν οι λιγοστοί κάτοικοι. Προτείνουμε την καταβολή από τους δημότες την τιμή που χρεώνει ο μητροπολιτικός δήμος και το υπόλοιπο να δαπανάται από ιδίους πόρους
  • Την βοήθειά σας στην μελέτη τοπικών αναπτυξιακών σχεδιασμών, κατάλληλα για το κάθε νησί που θα επικεντρώνεται όχι αποκλειστικά στον τριτογενή τομέα, αλλά και στην ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα δείχνοντας σεβασμό και αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο του κάθε Δήμου Νησιού.


Εκτιμώντας το ενδιαφέρον που έχετε δείξει, αναμένουμε την παρέμβασή σας, ώστε αυτοί οι μικροί Δήμοι Νησιά, παράδεισοι της Ελλάδας, να παραμείνουν φάροι αναμμένοι για όλους και κυρίως για τους κατοίκους τους.
Με Τιμή
Δημαρχίνα Γαύδου Καλλίνικου Ευαγγελία
Δήμαρχος Αγαθονησίου Κόπορος Ευάγγελος
Δημαρχίνα Αγίου Ευστρατίου Κάκαλη Μαρία
Δήμαρχος Ανάφης Ρούσσος Ιάκωβος
Δήμαρχος Σικίνου Μαράκης Βασίλης
Δήμαρχος Ψαρών Βρατσάνος Κωνσταντίνος
Δήμαρχος Χάλκης Πατρός Μιχάλης
Δήμαρχος Μεγίστης Σαμψάκος Γιώργος
Δήμαρχος Φολεγάνδρου Βενιός Ελευθέριος
Δημαρχίνα Τήλου Καμμά Μαρία
Δήμαρχος Λειψών Μάγγος Φώτης
Δήμαρχος Οινουσών Βογιατζής Στέφανος
Δήμαρχος Κιμώλου Βεντούρης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :