Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μαρία Νικολάρα- Βόρειο Αιγαίο

Η ενασχόλησή μου με την Αυτοδιοίκηση , ξεκινά μόλις πριν 2 χρόνια περίπου, σαν Π.Σ Βορείου Αιγαίου και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι η οπτική μου περιορίζεται και καθορίζεται απ τον γεωγραφικό χώρο απ τον οποίον προέρχομαι σε συνάρτηση με το χρόνο, εμπλουτισμένη από τις απόψεις εμπειρότερων στην αυτοδιοίκηση συντρόφων .
Η κατάσταση στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο για τα αυτοδιοικητικά και τις δυνάμεις μας , σας είναι γνωστή και έχει αποτυπωθεί σε σημείωμα που σας είχα στείλει στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Συνολικά όμως θα έλεγα ότι σήμερα είμαστε χειρότερα απ ότι στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.
Επιγραμματικά στο Δήμο Λέσβου 2 οι εκλεγμένοι Δ.Σ με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων ο ένας είναι ο σ.Βουλευτής που προφανώς έχει ελάχιστο πλέον διαθέσιμο χρόνο όπως αντιλαμβάνεστε και οι όποιες σκέψεις αντικατάστασης δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζουν, μεταξύ άλλων και απ το γεγονός ότι ο/η επόμενος/η πρόσκειται πια στη ΛΑΕ. Στα τοπικά συμβούλια υπάρχουν μερικοί σύντροφοι ή φίλα προσκείμενοι ενώ κάποιοι άλλοι αποστασιοποιήθηκαν ή προσχώρησαν στη ΛΑΕ.
Στο Δήμο Σάμου ένας Δ.Σ με την παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Χίο κανείς, στην Ικαρία ένας, στη Λήμνο ένας με την παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ‘’ΠΑΡΑΤΑΞΗ’’, συνυπάρχουμε αν και απ το φθινόπωρο αναγκάσθηκα να εκφράζομαι μόνη μου δημόσια αρκετές φορές. Από τους 4 εκλεγμένους οι 2 έχουν προσχωρήσει στη ΛΑΕ και ο σύντροφος που έχει εκλεγεί στη Χίο είναι αποστασιοποιημένος και ουσιαστικά δεν έχουμε καμμία συνεργασία.
Παράταξη δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικά με ευθύνη της επικεφαλή Αγλ.Κυρίτση που ποτέ δεν το θέλησε ωστόσο πρέπει να συνεκτιμηθούν γι αυτό αφενός οι δυσκολίες της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και αφετέρου οι ευθύνες των ΝΕ των νησιών. Βέβαια θα πρέπει εδώ να θυμηθούμε ότι τα πράγματα για την Περ.Παράταξη δεν ήταν καλά στο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, Ικαρίας και Χίου από το πριν τις εκλογές διάστημα για λόγους που είχαν να κάνουν είτε με το πρόσωπο της επικεφαλής, είτε με τη στάση των οργανώσεων σε σχέση με την αυτοδιοίκηση Α βαθμού κλπ.
Από τους υποψήφιους στην Περ.Παράταξη υπάρχουν εκείνοι που έφυγαν προς ΛΑΕ, εκείνοι που αποστασιοποιήθηκαν χωρίς πολιτικό λόγο και εκείνοι που αποστασιοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους χωρίς τυπικά να έχουν φύγει απ το ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρθηκε τις προηγούμενες βδομάδες στη Λέσβο από τους σ. Υπουργούς Φωτίου και Ξανθό, το ακούσαμε και σήμερα εδώ αλλά και στην ΚΕ, οι δυσκολίες που υπάρχουν για την Κυβέρνηση εξαιτίας ΚΑΙ της ύπαρξης φιλικής αυτοδιοίκησης που να στηρίζει και να προωθεί το έργο της. Στο Βόρειο Αιγαίο τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους Δήμους, όχι απλά δεν έχουμε τέτοιο αυτοδιοικητικό σχήμα, αλλά επι πλέον οι παρατάξεις που θα μπορούσαν να παίξουν ένα ρόλο πολιορκητικού κριού προς τις Δημοτικές και την Περιφερειακή Αρχή, μετά τη διάσπαση έχασαν τη δυναμική τους και στο εσωτερικό και προς τα έξω, έχασαν και τη δυναμική τους όσον αφορά τη θεμελίωση αυτοδιοικητικών σχημάτων στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.
Στα πλαίσια της ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συγκροτήσει Επιτροπή Αυτοδιοίκησης και προσπαθούμε να ανασυνταχθούμε και να διευρυνθούμε.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να προσθέσω ότι τα προβλήματα του προσφυγικού που τα νησιά μας , οι άνθρωποί τους και οι σύντροφοί μας με αυταπάρνηση σήκωσαν, αφήνουν εντέλει λαβωμένα και τα νησιά και τους ανθρώπους και το ΣΥΡΙΖΑ. Αδιάψευστος μάρτυρας η εικόνα του τουρισμού με 65% μείωση τον Μάιο στη Λέσβο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και 66% μειωμένες πτήσεις τσάρτερ σε σχέση με πέρσι…. Και δεν κάνω αυτή την αναφορά απλά για να την πω αλλά για να το ακούσει ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ εδώ ο κάθε σύντροφος και η κάθε συντρόφισσα , να προβληματιστεί και να το μεταφέρει όπου πρέπει. Δυστυχώς η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά τόσο πολιτικά, όσο οικονομικά και κοινωνικά. Υπάρχουν πολλά αυγά φιδιών που εκκολάπτονται , όσο κι αν καταφέραμε να σπάσουμε τα περσινά….
ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Η ανάγκη ύπαρξης ενός νέου καταστατικού χάρτη, είναι αδήριτη. Ενός καταστατικού χάρτη που θα έχει τη σφραγίδα της Αριστεράς, θα αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες το ρόλο που δικαιωματικά έχουν, θα ενισχύει τη Δημοκρατική λειτουργία, θα δίνει πόρους και αρμοδιότητες από το χαμηλώτερο βαθμό οργάνωσης,θα ενισχύει και θα ενεργοποιεί ή θα εμπνέει εμπιστοσύνη για να ενεργοποιηθούν οι θεσμοί κοινωνικής συμμετοχής, θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, θα αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια,θα προωθεί και θα επιβάλει στην πράξη τη συνεργασία μεταξύ Περιφερειών και των αντίστοιχων Δήμων τους με σαφή καθορισμό αρμοδιοτήτων, ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΙ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ και τα διαφορετικά ταυτοτικά στοιχεία μέσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Λάβαμε απ το Γενάρη το κείμενο για τη διαβούλευση. Απ όσα σας ανέφερα πριν καταλαβαίνετε ότι είμαστε πολλοί λίγοι σε σχέση με τις καταστάσεις που τρέχουμε να προλάβουμε….Η διαβούλευση δεν ολοκληρώθηκε . Και για έναν ακόμα λόγο. Εξαιτίας της αοριστίας του κειμένου. Θα μπορούσε η εισήγηση αυτή να ήταν μια επικαιροποίηση του κειμένου της Επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ απ το Γενάρη του ’14 και να δίνει τη δυνατότητα στον κάθε σύντροφο ή φίλο να τοποθετηθεί( συνεκτιμώντας ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε εμπειρία)
Α.Στις συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Αυτοδιοίκησης της ΝΕ Λέσβου καταγράφηκαν:
Η ανάγκη για αρμοδιότητες και πόρους των Τ.Σ
Η ενίσχυση του ρόλου των θεσμών κοινωνικής συμμετοχής για τη λήψη αποφάσεων
Το εκλογικό σύστημα, ο τρόπος εκλογής Δημάρχων, Περιφερειακών κλπ έτσι που να παράγει δημοκρατικότερη και ουσιαστικότερη λειτουργία των οργάνων και να είναι λειτουργικό κομμάτι ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία.
Ο τρόπος εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ο ρόλος τους, για τις οποίες δεν γίνεται καμία αναφορά, απεναντίας βλέπουμε στο προσχέδιο σκούπα την διάσπαση- ίδρυση νέας 8ης Αποκεντρωμένης
Η ανάγκη κατάργησης του Παρατηρητηρίου που εξαφανίζει εντέλει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Β. Στα πλαίσια της εξωστρέφειας και των μελλοντικών συνεργασιών συζητήσαμε και ζητήσαμε τις απόψεις του Γ.Σπιλάνη, πρώην μέλους του ΣΥΝ, πρώην ΔΗΜΑΡ , Περ.Συμβούλου /επικεφαλή παράταξης που είχε στηρίξει η ΔΗΜΑΡ και Αν.Καθηγητή στο Παν.Αιγαίου. Κατέθεσε γραπτά τις απόψεις του και θα τις λάβετε τις επόμενες μέρες. Αντίστοιχη προσπάθεια με τους Οικολόγους δεν έγινε στη Λέσβο γιατί και για άλλα θέματα δεν διαφάνηκε η διάθεση συνεργασίας. Θα το συζητήσουμε ξανά στην Επιτροπή.
Γ. Βγαίνοντας προς τις ΟΜ και τα εναπομείναντα μέλη των αυτοδιοικητικών παρατάξεων της Λεσβιακής υπαίθρου , μας έγινε σαφές από την συντριπτική πλειοψηφία των συντρόφων- φίλων , ότι για τη Λέσβο είναι άνευ αντικειμένου μια τέτοια συζήτηση αν δεν ενταχθεί και το χωροταξικό και η διάσπαση του ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι. Κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό στη Λέσβο είχαμε τη βίαιη συνένωση 13 Δήμων σε ένα τεράστιο με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του. Χρονικά σχεδόν συνέπεσε και η αποδόμηση- κατάργηση Δημόσιων υπηρεσιών κατ εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων, με υπερσυγκέντρωση των κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας( νοσοκομείο, λιμάνι, αεροδρόμιο, οργανισμών κοινής ωφέλειας ) στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστιο σοκ στη ύπαιθρο. Μια ύπαιθρο που επιμένει να ζήσει στα χωριά και θα πρέπει να τη στηρίξουμε για να το κάνει.
Μπορεί η ΝΕ Λέσβου ή η επιτροπή αυτοδιοίκησης να μην συμμερίζεται ή να συμμερίζεται εν μέρει αυτές τις απόψεις των συντρόφων ΑΛΛΑ και των πολιτών της Λέσβου, δεν υπάρχει άλλωστε και σχετική απόφαση. Αλλά πόση σημασία έχει αυτό?? Αν στα πλαίσια του τριετούς προγράμματος 2016-2019 που τις βασικές του αρχές μας στείλατε χτες, δεν υλοποιηθεί μια γενναία μεταρρύθμιση με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς τις τοπικές κοινότητες, που να βελτιώνει τη ζωή των κατοίκων και να δείχνει χειροπιαστό παράδειγμα του τι εννοούμε, η πίεση των πολιτών για το χωροταξικό θα γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη. Κι ας μην περιμένουμε στη Λεσβιακή ύπαιθρο- δεδομένης και της κατάστασης με το προσφυγικό- συναίνεση, αποδοχή ή ψήφο στις επόμενες αυτοδιοικητικές ή οποιουδήποτε είδους εκλογές αν δεν γίνουν βήματα για το χωροταξικό. Ήταν που ήταν δύσκολη η κατάσταση στα αυτοδιοικητικά με τον Καλλικράτη - είχαμε δώσει και υποσχέσεις, φέραμε ένα τρίτο μνημόνιο, που το αριστερό του πρόσημο έχει πολλά χιλιόμετρα να διανύσει μέχρι να γίνει ορατό, προστέθηκαν και οι επιπτώσεις του προσφυγικού με κριτικές από δεξιά για τα οικονομικά και από αριστερά για το κέντρο κράτησης.
Κλείνοντας θα ήθελα επιγραμματικά κάποιες επισημάνσεις:
Δεν λειτούργησε ποτέ το Περ.Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωριζόμαστε καν με τους συντρόφους των νησιών της Περιφέρειας.
Δεν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα Υπουργεία και τις οργανώσεις για την προώθηση θεμάτων που μας αφορούν και μπορούν να δώσουν ώθηση στο κυβερνητικό έργο.
Λυπάμαι που σήμερα εδώ δεν μετέχει εκπρόσωπος της Περ.Αττικής , κάτι θα είχαμε να μάθουμε, για παράδειγμα για την κοινωνική οικονομία που τόσος λόγος έγινε, τι έχει γίνει στην Περ. Αττικής?
Υπάρχει ανάγκη επιμόρφωσης περί τα αυτοδιοικητικά, μαθαίνουμε στο κεφάλι των πολιτών